Pisac Žarko Vučinić dobitnik nagrade Mali princ

Nagrada Mali princ, koja se dodjeljuje za najbolju dječiju knjigu objavljenu 2019. godine u regionu, pripala je ove godine crnogorskom piscu Žarku Vučiniću.

Ovogodišnji Međunarodni dječiji festival Vezeni most, manifestacija književnosti za djecu i umjetnosti namijenjene djeci i mladima, završen je uručivanjem nagrada, a prvi put za 17 godina ovog festivala dogodilo se da su tri knjige na kraju imale isti broj poena. Osim knjige Djevojčica Tara i čarobno drvo, Žarka Vučinića (Crna Gora), to su Zmaj ispod Starog grada, Krunoslava Mikulana (Hrvatska) i Drama u podrumu gospođe Joje, Dejana Aleksića (Srbija).

Prema propozicijama sve tri knjige su ravnopravni osvajači ovogodišnje nagrade Mali princ. Tako, ovo najveće regionalno priznanje prvi put putuje i u Crnu Goru, crnogorskom piscu Žarku Vučiniću.

Mali princ je na završnoj svečanosti uručen i ovogodišnjem dobitniku za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, Rizi Džafiću, književniku i dugodišnjem istraživaču u oblasti tog književnog roda, jednom od osnivača katedre za dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Za nagradu su, pored dobitnika, bili nominovani još i sljedeće knjige i autori: Priče čarobne šume, Fuada Tabaka i Hvatač zvijezda i drugi sanjari, Zejćira Hasića (BiH), Zuborepati stvor, Velimira Ralevića, (Crna Gora), San ljetnje noći, Zorana Ferića (Hrvatska) i Rođen kao zmaj, Dragana Hamovića (Srbija).

Iako organizovan u najnepovoljnijim uslovima do sada, organizatori su ponosni da su Vezeni most, ne samo sačuvali od urušavanja, nego njegovim programima učinili da bude još čvršći i postojaniji, vitalniji i bogatiji, da, čak i u doba opasnosti od COVID-a, nastavi zračiti svojim humanističkim porukama umjetnosti, optimizma, prijateljstva i međukulturne saradnje.

Međunarodni dječiji festival Vezeni most, inače, ove godine održan 17. put, jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira više hiljada mališana i dvadesetak umjetnika, a nagrada Mali princ najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply