Đaci se vraćaju u klupe u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

Škole u Nikšiću i Pljevljima počinju od sjutra sa radom zato što je nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800/100 000, ali i u Budvi gdje je pao nakon nove procjene odnosno novih podataka o broju stanovnika, saoptilo je Ministarstvo prosvjete.

Još najamanje sedmicu ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju i Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100 000.

Prema tzv. Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada “uđu u crveno”, odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800/100 000.

Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100 000 relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog njihove specifičnosti nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, sprovodi online.

“Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply