Vakcina stigla u Crnu Goru, uskoro distribucija

Nakon četiri i po mjeseca, vakcina protiv hepatitisa B za djecu konačno je krajem prošle sedmice stigla u Crnu Goru, ali još se ne zna kada će početi distribucija domovima zdravlja.

Prema riječima portparolke Montefarma Olivere Klikovac, u toj kompaniji očekuju da procedura ne potraje dugo, jer je i vakcina stigla prije najavljenog roka.

“Distribucija vakcine protiv hepatitisa ka domovima zdravlja počeće nakon što se završe sve zakonske procedure, koje su garancija njihove bezbjedne primjene. Plan početka vakcinacije prave domovi zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje”, kazala je Klikovac i dodala da je IJZCG zadužen i za sve procjene u vezi sa vakcinama uopšteno – koje su neophodne, kojoj populaciji i u kom periodu.

Na osnovu podataka koje dobiju od Instituta, Montefarm raspisuje tender za nabavku vakcina, a nakon prispjeća isporučenih količina vrši se i distribuciju.

“Proces proizvodnje, nabavke, skladištenja i distribucije vakcina je vrlo složen. Kada je u pitanju vakcina protiv hepatitisa B, situaciju dodatno usložnjava podatak da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine – GlaxoSmithKline. Samim tim, kontinuirane isporuke je teško obezbijediti, a jedina olakšavajuća okolnost je ta što virus nije sezonskog karaktera, pa kašnjenja ne ugrožavaju najmlađu populaciju”, istakla je Klikovac.

Vakcine protiv hepatitisa u domovima zdravlja nema od početka juna, a nabavka je otežana zato što u Evropi postoji samo jedan proizvođač, a  dodatni problem je i višemjesečna pandemija koronavirusa koja je usporila proces proizvodnje i distribuciju vakcina upošte.

“Montefarm je na vrijeme raspisivao tender za nabavku vakcina, ali se javio samo jedan dobavljač sa nemogućim uslovom isporuke vakcine od 60 dana. Posljednjim tenderom dobavljač je ponudio potrebnu količina, s tim da se doze za djecu isporuče u novembru, a za odrasle u januaru”, dodala je ona.

Vakcina protiv hepatitisa B  bila je deficitarna i prošle godine, takođe zbog problema sa nabavkom. Zbog toga nam je u julu Hrvatska pozajmila 8.000 doza vakcine.

Iz podgoričkog Doma zdravlja nedavno su kazali da je, bez obzira na deficit vakcine protiv hepatitisa, nesmetano nastavljena vakcinacija djece.

“Djeci to ne može predstavljati nikakav problem i na vrijeme su da je prime. Prema našim informacijama, vakcina protiv hepatitisa trebalo bi da stigne do kraja mjeseca. Važno je da se djeca redovno vakcinišu i na taj način se zaštite stvaraju kolektivni imunitet”, kazao je za Dan direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply