Nikšićka vlast i dalje bez pomoći za novorođenčad

Pomoć za novorođene bebe je praksa u malim opštinama, gdje se rodi nekoliko djece godišnje. Za opštinu Nikšić gdje se rodi više stotina djece to bi bili malo veći izdaci za opštinski budžet, kazao je sekretar nikšićkog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać.

On je u izjavi za Onogošt potvrdio da u Nikšiću, za sada, nemaju u planu izradu strategije za povećanje stope nataliteta, poput Plužina i Šavnika.

Na odluke lokalnih vlasti da li će i kako opredijeliti pomoć roditeljima često ne utiče ni realno stanje niti negativni priraštaj, koji prati neke opštine. Na području nikšićke opštine tokom 2019. godine rođeno je 708 beba, a zabilježen je negativni priraštaj -72. U period od januara do juna, bilježi se negativni priraštaj od čak -62. Prema podacima Monstata, u gradu pod Trebjesom je u toku prvih šest mjeseci ove godine rođeno 316 beba. U opštinskom Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje ipak smatraju da bi to bio veliki izdatak za opštinu, a ni stopa nataliteta nije alarm da se podrže roditelji.

Glavni grad već godinama za podršku roditeljima obezbjeđuje samo pakete, čiju vrijednost procjenjuju na oko 50 eura. Sličan paket dobija se i u Danilovgradu, ali osim toga za novorođene bebe je iz danilovgradske kase opredijeljeno i po 50 eura.  U opštini Tuzi pomoć za bebe iznosi 200 eura.

Najzabrinjavajuće stanje, kada je riječ o negativnom priraštaju, ipak je u Pljevljima, gdje su lani rođene 193 bebe, a preminulih je bilo 435.

Za razliku od Nikšićana, roditelji u Pljevljima za prvorođeno dijete dobijaju 150, za drugorođeno 250, trećerođeno 400, a četvrtorođeno i svako sljedeće 500 eura. Naknada za novorođene blizance iznosi 1.500, a za trojke 3.000 eura.

Kako bi motivisali mlade, koji se sve teže odlučuju za formiranje porodica, da ostanu u svom kraju,  Opština Plužine još od 2014. nezaposlenim porodiljama daje po 100 eura mjesečno do navršene dvije godine života djeteta. Od 2019. primjenjuje se i odluka o pomoći za novorođeno dijete. Roditelj za prvo dijete dobija jednokratno 500, za drugo 1.000, a za treće i svako naredno po 2.000 eura. Ovi iznosi se dupliraju, ako je podnosilac zahtjeva vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na seoskom području.

Beranska opštinadaje naknadu u iznosu od 300 eura za trećerođeno dijete, za četvrto novorođeno 400, zatim a za peto dijete 500 eura, dok za šesto i više novorođene djece dodjeljuje se, u vidu sredstava za poboljšanje uslova za život na selu i razvoja poljoprivrednih domaćinstava kroz adaptaciju postojećeg ili izgradnju novog objekta, iznos od 10.000 eura. Namjensko korišćenje te sume kontroliše opštinska Komisija.

Roditelji novorođene djece u Bijelom Polju mogu računati na pomoć u iznosu 150 eura.

Pomoć nakon rođenja bebe, koja iznosi 100 eura, obezbijeđena je i roditeljima iz Mojkovca i Herceg Novog. Hercegnovska opština mislila je i na roditelje blizanaca i trojki koji dobijaju 1.000 i 3.000 eura, dok će za treće dijete roditelji dobiti 300 eura. Kotorani po rođenju bebe od opštine dobijaju 150, a Budvani 300 eura.

Iznos novčane naknade za novorođeno dijete na Cetinju je 350 eura, a još toliko mogu dobiti i sve nezaposlene porodilje.

Bebe u Baru sljeduje novčana naknada od 100, odnosno 130 eura za roditelje djece korisnike MOP-a ili bez zaposlenja.

Opština Šavnik za novorođenčad daruje po 300 eura, dok je, od svih crnogorskih opština, najvelikodušnija u Plužinama.

U Kolašinu jednokratna naknada za prvorođeno dijete iznosi 150 eura, za drugo 200, trećerođeno 250, četvrto 300 eura a za petorođeno i svako naredno dijete 350 eura. Za novorođene blizance roditelji će dobiti 500 dok će za trojke ova naknada iznositi 1.000 eura.

Kao i u Šavniku, roditelji sa Žabljaka takođe imaju pravo na pomoć od 300 eura, dok u Petnjici naknada iznosi 100 eura.

U Tivtu postoji naknada za novorođene bebe u visini obračunske vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru koja iznosi 63 eura. Od novembra 2017. godine ova opština isplaćuje i naknadu za četvrto i svako naredno rođeno dijete u visini dvije obračunske vrijednosti koeficijenta odnosno 126 eura.

Osim pomoći opština, roditelje u Crnoj Gori sleduje i naknada za novorođeno dijete, na osnovu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti. To pravo se može ostvariti do navršene godine života djeteta, a iznos jednokratne naknade je 110, 43 eura. Porodice koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja dobijaju, tim povodom, 132,52 eura.

U Crnoj Gori jedan od roditelja može ostvariti pravo na mjesečnu naknadu po osnovu rođenja djeteta do navršene jedne godine života, ukoliko se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i student, a u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Visina te naknade je 79,03 eura mjesečno.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply