Kada je pravo vrijeme da dijete dobije mobilni telefon?

Bili ste u onoj fazi davanja djetetu telefona ili tableta kao igračke koja će ga zabaviti na nekoliko minuta dok sjedite u kafiću? I onda postanete svjesni da slijedi momenat kada će ono poželjeti da ima svoj telefon.

Većinu današnjih roditelja muči pitanje koji je pravi trenutak da dijete dobije svoj telefon, znajući za sve potencijalne opasnosti koje ta odluka donosi.

Vrlo je izvjesno da vam kroz glavu prolazi nešto poput: “Moje dijete će kao začarano cijeli dan provoditi na Internetu, biće izloženo onlajn nasilju, susrijetaće se sa sadržajem koji nije primjeren njegovom uzrastu”, ali isto tako se nadamo da znate da je susret vašeg djeteta sa onlajn svijetom u 21. vijeku neizbježan.

Neki događaji u vašem i životu vašeg djeteta mogu biti presudni za kupovinu prvog mobilnog telefona – polazak u školu, period kada vi niste kući, a želite da budete u kontaktu sa djetetom ili kada se vrati iz škole sa rečenicom: Svi imaju mobilni, samo ja ne.

Ipak, ono što je bitno jeste da ne dozvolite da društvene norme nametnu trenutak kupovine prvog telefona. Jednostavno je – neko dijete je zrelije, a neko još nije spremno za ovakav vid samostalnosti. Neki roditelji su odvažniji od nas ili podlegnu pritisku ranije. Upravo danas o tome pričamo – o najvažnijim faktorima koji treba da presude pri kupovini prvog telefona za vaše dijete.

Davanje mobilnog telefona djetetu predstavlja ulaznicu u onlajn svijet i prije tog momenta morate ga naučiti kako da bude dio tog svijeta. Takvo učenje dolazi postepeno i od najranijeg perioda morate raditi sa djetetom na upoznavanju svih benefita, ali i opasnosti koje ga očekuju.

Vjerovatno prvi najvažniji dio cijelog procesa jeste naučiti dijete koje podatke na internetu smije ostavljati, a koje ne, ili koje fotografije je u redu da objavljuje i šalje prijateljima, a koje baš i ne. Ono na šta čak i mi odrasli ponekad zaboravimo, jeste da jednom objavljeno na internetu ostaje zauvijek tamo. Objave i vijesti se danas mnogo brže šire, tako da i greškom objavljena fotografija, izbrisana nakon nekoliko minuta, može postati predmet šale i zloupotrebe. Razgovarajte sa djetetom navodeći mu primjere onoga šta smije objaviti, a šta bi ipak trebalo da ostane u privatnoj galeriji.

Osim toga, dijete mora biti upoznato sa tim koje lične podatke smije, a koje nikako ne bi trebalo da ostavlja na internetu. Na primjer, svoje lične podatke poput adrese, datuma rođenja ili škole koju pohađa nikako ne bi trebalo da ostavlja na društvenim mrežama ili sajtovima kojima bilo ko može pristupiti. Sa druge strane, važno je i da ga upoznate sa tim da pravila lijepog ponašanja jednako važe i u oflajn i u onlajn svijetu.

U najranijem uzrastu jasno postavite ograničenje djetetu na vrijeme koje može provoditi u virtuelnom svijetu, te jasno odredite kada je vrijeme za zabavu i igru, a kada za učenje i ostale aktivnosti.

I pored svih opasnosti koje postoje na internetu, ne zaboravite da dijete ne možete zauvijek štititi od onlajn svijeta. Dijete koje nema dodira sa novim tehnologijama može biti u zaostatku sa svojim vršnjacima ili neće biti u mogućnosti da komunicira i bude informisano jednako kao oni. Takođe, najvažnije vještine današnjice upravo se vežu za digitalnu pismenost koju internet i korišćenje mobilnog telefona razvijaju kod vašeg djeteta.

Prema riječima naučnika, optimalno vrijeme za davanje mobilnog telefona djetetu je u periodu od 10 do 12 godina, dok većina američkih roditelja smatra da je pravo vrijeme za to oko 12 godine. Ipak, nezahvalno je dati precizan odgovor na ovo pitanje. Djetetu dajemo telefon onda kada vidimo da je dovoljno zrelo i kada smo sigurni da će ukoliko ima dilemu doći kod nas po savjet. Ukoliko razgovaramo tek onda kada dijete ima telefon, može biti kasno, jer će već dobiti informacije od drugih.

Jako je važno da ne zaboravite da naši mali genijalci neke stvari već znaju bolje od nas. Zbog njih, ne zaboravite da svakog dana istražujete internet i svijet novih tehonologija. Učeći mlade ispravnom korišćenju interneta i novih tehnologija, digitalni svijet svi zajedno činimo sigurnijim i prijatnijim mjestom za sve.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije DoMEn koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.

Izvor: DoMEn

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply