Oboljelo jedno dijete, u samoizolaciji devetoro

Jedno dijete koje ide u predškolsku ustanovu “Ljubica Popović” u Podgorici dobilo je koronavirus zbog čega je vaspitna grupa, odnosno devetoro djece u samoizolaciji.

Prema riječima direktorke JPU “Ljubica Popović” Slavica Luburić, dijete je dolazilo u vrtić 7, 8 i 9. oktobra, a potom je za vikend dobilo temperaturu.

“U ponedjeljak su roditelji javili da je dijete pozitivno”, navela je ona, dodajući da su zaposleni stavljeni pod zdravstveni nadzor uz obavezo javljanje higijensko-epidemiološkoj službi.

Istakla je da, s druge strane, bilježe troje oboljelih zaposlenih iz dva vrtića. Oni su, prema njenim riječima, poštovali preporuke, odnosno nosili su maske i vizir, te u skladu sa preporukama nadležnih, djeca u tom slučaju nema potrebe da budu izolovana.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na pitanje jesu li zabilježili slučajeve koronavirusa u vrtićima, odnosno koliko je takvih slučajeva.

Luburić je kazala da je njihov rad organizovan u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uz poštovanje svih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje.

“Povodom početka rada, a u kontekstu pandemije izazvane COVID 19, s ciljem da sva djeca bezbjedno, sigurno i zdravo borave u našoj ustanovi, zaposleni i roditelji poštuju smjernice i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore “, rekla je ona.

Luburić dodaje da treba napomenuti da djeca koja pohađaju vrtić ne tolerišu nošenje maski, te da je održavanje propisane fizičke distance među djecom predškolskog uzrasta veoma teško obezbijediti.

“Tako da u predškolskim ustanovama nije moguće smanjiti rizik od moguće transmisije novog koronavirusa u mjeri kao što je to moguće u školama u kojima su mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance obavezni”, ističe Luburić.

Prema njenim riječima, u svim vaspitnim jedinicama sprovode se i poštuju opšte mjere sprečavanja širenja zaraze sa novim koronavirusom.

“Prema preporukama Instituta za javno zdravlje predviđeno je da roditelji provjere tjelesnu temperaturu djeci prije nego ih spreme za polazak u vrtić. Takođe je predviđeno da se prilikom ulaska u objekat vrtića izmjeri temperatura djeci bezkontaktnim termometrom”, rekla je Luburić.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su Pobjedi da značajno manji broj djece dolazi u vrtiće. Kada se uzme prosjek za čitavu Crnu Goru, dolaze do podatka da u vrtiće trenutno ide oko 30 odsto ukupno upisane djece.

“Takva situacija za sad je naravno povoljna, jer značajno smanjuje mogućnost transmisije”, rekli su oni.

Govoreći o mjerama koje se primjenjuju za suzbijanje virusa, kažu da su iste one koje su ranije najavili, a to je, između ostalog, mjerenje temperature kod kući i u vrtićima, te organizovanje rada tako da se veći fokus stavlja na individualne aktivnosti, a direktan, bliski kontakt pokušava svesti na minimum.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply