Naredba o plaćenom odsustvu stupila na snagu

Objavom u Službenom listu, i zvanično je stupila na snagu naredba kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim ustanovama i primjene online sistema učenja, roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo.

Ovo pravo odnosi se na roditelje u opštinama u kojima su škole i vrtići zatvoreni, a nastava organizovana na daljinu. Trenutno su to Nikšić, Pljevlja, Kolašin, Žabljak, Cetinje, Ulcinj i Budva. Vrtići u svim opštinama i dalje rade.

Donošenjem naredbe koja garantuje pravo na plaćeno odsustvo i u slučaju da su oba roditelja zaposlena u izuzetim djelatnostima, kao i roditeljima djece sa posebnim potrebama bez obzira na uzrast, nadležni su uvažili i zahtjeve udruženja Roditelji, koje se prethodna dva mjeseca zalagalo za to.

Saglasnost za tu naredbu u nedjelju je dalo NKT, nakon dogovora koji su postigli predstavnici ministarstava prosvjete i ekonomije, Sekretarijata za zakonodavstvo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Mogućnost plaćenog odustava se odnosi na zaposlene roditelje i u privatnom i u javnom sektoru. Svi koji žele da koriste pravo na plaćeno odsustvo u obavezi su o tome da obavijeste svoje pretpostavljene – rukovodioce organizacionih jedinica, kao i da obezbijede dokaze o ispunjenosti uslova za korišćenje prava na plaćeno odsustvo, i to potvrdu da drugi roditelj/staratelj/hranitelj/usvojitelj neće po ovom osnovu ostvarivati pravo na plaćeno odsustvo kod svog poslodavca i izvod iz matične knjige rođenih kao dokaz o starosti djeteta (može kopija).

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply