Roditelji čekaju članarine, a Ministarstvo smjernice IJZ

Projekat Dječiji sport, za koji je Ministarstvo sporta i mladih u junu raspisalo javni poziv sportskim klubovima da se prijave za sufinansiranje članarina za djecu, još nije počeo da se realizuje i ne zna se kada će jer se čekaju smjernice Instituta za javno zdravlje.

Iako djeca treniraju u klubovima, u skladu sa važećim mjerama NKT-a, u Ministarstvu smatraju da su im, za početak projekta Dječiji sport, ipak potrebne dodatne smjernice Instituta. Više roditelja kontaktiralo je udruženje Roditelji od početka septembra da pitaju kada će početi najavljena podrška.

“Realizacijom ovog projekta može doći do kontinuiranog povećanja broja djece koja treniraju u određenim sportskim klubovima, u odnosu na standardni broj djece u trenažnom procesu. Imajući to u vidu, kao i trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i mladih je u kontinuiranoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje, po pitanju početka realizacije Dječijeg sporta, te u tom kontekstu čekamo i konkretne smjernice Instituta u odnosu na navedeno”, objasnili su portalu Roditelji.me iz Ministarstva sporta i mladih.

Kako su obrazložili, glavni cilj projekta je uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti, pa će to, kako očekuju, “neminovno dovesti do grupisanja većeg broja osoba od preporučenog”.

“Samim tim proizilazi da su za bezbjednu realizaciju projekta neophodne dodatne smjernice Instituta za javno zdravlje”, dodaju iz Ministarstva sporta. 

Projekat Dječiji sport podrazumijeva sufinansiranje članarina za djecu koja se bave sportom u okviru sportskih klubova, do 70 odsto od ukupnog iznosa članarine. Kako je navedeno u javnom pozivu, objavljenom početkom juna, to se odnosi na djecu rođenu 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011. godine, koja treniraju u sportskim klubovima.

“Cilj Dječijeg sporta je da se podstakne uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti. Na ovaj način, osim što proširujemo bazu sportista i omogućavamo djeci da se još više bave sportom, pružamo i pomoć roditeljima, a ujedno dajemo podršku i sportskim klubovima”, kazali su Ministarstvu sporta i mladih.

Za učešće na javnom pozivu je bilo veliko interesovanje sportskih klubova, a do sada se prijavilo više od 3.000 djece, čijim roditeljima će Ministarstvo pomoći u sufinansiranju članarina.

“Obrada podataka koji se odnose na prijave sportskih klubova za projekat Dječiji sport je završena, ali poštujući zakonsku proceduru rezultati će biti dostupni javnosti uskoro po objavljivanju odluke o izboru sportskih klubova na zvaničnom sajtu Ministarstva”, rekli su u Ministarstvu.

Oni nisu precizirali koliko je klubova u Crnoj Gori, u kojima treniraju djeca, već su naveli da je zakonska obaveza o vođenju evidencije o sportistima u nadležnosti nacionalih sportskih saveza.

Ministar sporta Nikola Janović je predstavljajući projekat u julu kazao da je ideja o sufinansiranju članarina za djecu novina u Crnoj Gori.

“Crna Gora je jedina država u regionu koja je imala takvu inicijativu. Čvrsto sam uvjeren da svaki roditelj ima pravo da vjeruje da njegovo dijete može postati šampion, a Ministarstvo sporta i mladih će uvijek biti tu da mu na tom putu pomogne”, poručio je tada Janović, apelujući na roditelje da uključe što više djece u sport.

Na javni poziv za sufinansiranje bavljenja djece sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova mogli su se prijaviti klubovi imaju najmanje jednu seniorsku ekipu u kolektivnom sportu, odnosno najmanje jednog seniora takmičara u pojedinačnom sportu, koji učestvuju u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez, sastavljenu od sportista registrovanih kod tog saveza.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply