Razvijanje kreativnosti uz Tinker školu programiranja

Tinker online Ljetnja škola programiranja Python za sve! realizovana je, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, za polumaturante i srednjoškolce iz cijele Crne Gore u toku jula, avgusta i septembra. To je bila prilika za više od 100 djece da se upoznaju sa informacionim tehnologijama i programiranjem, kroz pravljenje igrice korišćenjem Pygame-a.

“Program ljetnje škole, primjenom virtuelnih ucionica i online redovnih sastanaka, a uz pomoć Tinker mentora i vršnjačkih edukatora, realizovan je sa dvije grupe polaznika prvog serijala, u julu i avgustu, sa ukupno 81 učenikom iz 13 crnogorskih opština. Online predavanja omogućila su da znanje stiču učenici iz cijele Crne Gore – čak 37 odsto bilo ih je iz sjevernih opština, a 26 odsto sa juga. U okviru prvog serijala radionica, 81 učenik, od čega čak 49 odsto djevojčica, imali su priliku da razvijaju nove vještine, drugačije pristupaju rješavanju problema i da nauče o osnovama kompjuterskog programiranja u programskom jeziku Python, kako bi lakše shvatili postojeće tehnologije i tehnologije koje su u razvoju. Na drugi serijal pozvano je 40 učenika, a uspješno ga je savladalo njih 35, u septembru ove godine”, naveli su iz NVO Tinker.

Učesnici su se bavili i povezivanjem nauke i tehnologije, uz upoznavanje sa temama energije i održive životne sredine kroz uspješne primjere iz prakse. Tema završnih radova bila je Životna sredina i održivi razvoj, gdje su učenici za zadatak imali da naprave džingl na zadatu temu, koji je uključivao grupni rad, pisanje tekstova, snimanje i obradu zvuka i programiranje remiksa u EarSketch-u, korišćenjem programskog jezika Pythonu.

Posljednjeg dana septembra, timovi su svoje džinglove prezentovali javnosti na događaju Earsketch džinglovi: Životna sredina i održivi razvoj (dostupni za slušanje na https://soundcloud.com/tinker-igramiranje).

Ovaj projekat podržali su i Arhimed, Udruženje Roditelji i Pošta Crne Gore.

“Veoma pozitivne kritike i komentari učesnika pokazuju da je Ljetnja škola Python za sve! takođe probudila nova interesovanja kod učenika, ali i podstakla mogućnost da već sada znaju čime žele da se bave i na koji način da se specijalizuju za određene oblasti. Kvalitetno i fleksibilno obrazovanje jedan je od najvažnijih stubova u procesu digitalne transformacije ambijenta u Crnoj Gori, a glavni cilj ljetnje škole jeste motivisanje djece da budu inventivna i da stvaraju svoje kreacije (animacije, interaktivne priče, igrice), a da pritom uče da rade i individualno i u timu”, istakli su iz NVO Tinker.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply