U cetinjskom vrtiću zaraženo dvoje djece, zatvorene dvije vaspitne grupe

Foto: Cetinjski list

U predškolskoj ustanovi “Zagorka Ivanović” na Cetinju zatvorene su dvije vaspitne grupe, jer je dvoje djece inficirano korona virusom.

“Riječ je o djeci starijeg uzrasta, a mališani koji su boravili sa njima u grupi se od ponedjeljka, 12. oktobra,  nalaze u samoizolaciji, niko od njih nema simptome i svi se osjećaju dobro”, kazala je za RTV Cetinje direktorica ove ustanove Senka Vuksanović.

Prema njenim riječima, trenutno je u samoizolaciji dvanaestoro djece i ukoliko njihovo zdravstveno stanje ostane kao i do sada, povratak u vrtić bi bio moguć krajem iduće nedjelje.

“Pratimo situaciju, imamo intenzivnu komunikaciju sa roditeljima, djeca se osjećaju dobro, niko od njih nema simptome. Prvi slučaj infekcije korona virusom nam je prijavljen 9. oktobra u kasnim večernjim satima, a drugi slučaj 12.oktobra. Kako je 9. oktobar bio petak, obje vaspitne grupe su faktički zatvorene u ponedjeljak, 12.oktobra. O svemu su odmah obaviješteni Institut za javno zdravlje i Ministarstvo prosvjete, a samoizolacija djece je određena na 15 dana. Vaspitačicama iz grupa gdje su boravila djeca koja su pozitivna na korona virus nije određena samoizolacija, jer su one prema propisima bile zaštićene vizirima i maskama. Imamo komunikaciju sa roditeljima djece koja su pozitivna na korona virus, oboje se osjećaju dobro”, kazala je Vuksanović.

Od upisanih 620 djece, ove godine cetinjski vrtić pohađa 132. Kako ističe direktorica vrtića, vaspitači se maksimalno trude da se održava fizička distanca među djecom, a sa njima rade pretežno individualno.

“U potpunosti i bez izuzetka se sprovode sve propisane mjere Instituta za javno zdravlje, čak i više od toga. Djeca su na distanci, drži se razdaljina koja je propisana, vaspitači su opremljeni sa vizirima i maskama. Svako jutro, na ulazu u objekat vrtića, dvije medicinske sestre mjere djetetu temperaturu i dezinfikuju ruke. Roditelji ne ulaze u vrtić, već ih preuzima medicinska sestra.Takođe, dijete do kraja boravka u vrtiću ostaje u istoj grupi djece. Osim toga, vaspitači edukuju djecu o koronavirusu – kako da drže distancu, kako i kada da peru ruke, nutricionista ih uči kako da jedu voće za vrijeme korone. Djeca su se veoma dobro prilagodila novonastaloj situaciji i za sada nemamo problema u radu sa njima”, kazala je Vuksanović.

Ona je apelovala na roditelje da ne organizuju proslave rođendana i druge zabave za djecu dok se ne poboljša epidemiološka situacija.

“Molim sve roditelje da mališani provode više vremena u svojim kućama, da rođendane djeteta proslavljaju u krugu porodice dok ne prođe pandemija i da ne vode djecu u igraonice i na igrališta, jer najvažnije je da sačuvamo zdravlje svoje djece, sve ostalo se može nadoknaditi”, poručila je Vuksanović.

Izvor: Cetinjski list

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply