Savović: U Podgorici inficirano 40 nastavnika

U 20 obrazovnih ustanova u glavnom gradu evidentirana su najmanje po dva nastavnika inficirana virusom korona, prema podacima Sindikata prosvjete Podgorica.

“Od 45 vaspitno-obrazovnih ustanova u Podgorici, u 20 imamo makar po dva i više slučaja obolijevanja. Ovo je procjena iz kontakata sa kolegama i podaci se svakodnevno mijenjaju”, kazao je predsjednik Sindikata Slobodan Savović za Dan.

On navodi da je postojala inicijativa da se naprave spiskovi prosvjetnih radnika koji su zdravstveno ugroženi, kako bi se na vrijeme zaštitili.

Strahuje kako će sistem reagovati ukoliko infekcija COVID-19 uzme maha.

Prema njegovim riječima, mnogi prosvjetni radnici su narušenog zdravlja i sve ovo može doprinijeti i ostaviti posljedice po njihove porodice i same učenikeć.

Savović je pozvao Ministarstvo prosvjete da odgovore šta je bilo sa inicijativom da se naprave spiskovi kolega koji su zdravstveno ugroženi odnoos pripadaju ranjivoj kategoriji.

“Razumljivo je da tim podacima treba pristupati oprezno zbog zaštite identiteta. Činjenica je da je i pored brojnih epidemioloških mjera kojih se pridržavamo epidemija ušla među nastavni kadar podgoričkih škola i to dodatno unosi neizvjesnost i pitanje kako ćemo završiti polugodište, a problem je i iscrpljenost kolega koji sa učenicima rade od ujutru do uveče onlajn nastava kombinovana sa konsultacijama u prvom i drugom ciklusu u školi”, objašnjava on.

Savović ocjenjuje da kombinovani oblik nastave ne može duže potrajati ni zbog učenika ni nastavnika, jer je svima nama veoma zahtjevan.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je Danu da su prosvjetni radnici, kao uostalom i cjelokupuno crnogorsko društvo, u opasnosti da budu zaraženi, ali i naglasila da se mjere u školama u potpunosti poštuju.

“Škole su se potrudile da organizuju nastavu uz striktno poštovanje mjera protiv virusa korona. Nastavnici navode da su sve preporuke sprovedene i da je pravo zadovoljstvo raditi sa učenicima, koji poštuju sve što je propisano. Prema našim informacijama, ni starije kolege nijesu otišle na bolovanje, nego su nastavili sa radom”, rekla je ona.

Pratiće, kaže, hoće li i dalje biti zaraženih.

“Zasad sve funkcioniše kako treba. Trenutno imamo dovoljno zaštitne opreme i maski, ali je pitanje hoće li to biti dovoljno, jer je školska godina duga. Ipak, ne sumnjam da će se svi prosvjetni radnici javiti ukoliko osjete simptome virusa korona. Znam da kolege imaju tu vrstu odgovornosti prema sebi i učenicima kako se virus ne bi širio”, kazala je Boškovića.

Leave a Reply