Vrtići nisu izvori zaraze otkriva velika studija

Novo istraživanje Univerziteta Yale otkrilo je da dječji vrtići nisu povezani sa širenjem zaraze koronavirusom ako se slijede sve bezbjednosne smjernice.

U svrhu istraživanja koje je objavljeno u časopisu Pediatrics u srijedu, ispitano je 57 hiljada dječjih vrtića u svih 50 saveznih država u Americi, uključujući Washington D.C. i Puerto Rico. 

Uspoređivali su informacije o vrtićima koji su se zatvarali nakon što su radnici zaraženi s informacijama o vrtićima koji su dezinfikovali i nastavili da rade. 

Istraživači nisu pronašli razliku u ishodima, što sugeriše da nije postojao povišeni rizik od širenja COVID-19 jer su dječji vrtići ostali otvoreni, pod pretpostavkom da prate propisane bezbjednosne mjere.

“Do sada se nije moglo procijeniti hoće li nastavak rada dječjeg vrtića dovesti osoblje u veći rizik od zaraze COVID-19. Ova studija govori da, sve dok postoje snažne mjere za sprečavanje infekcije, ova vrsta brige o maloj djeci ne povećava taj rizik”, kazao je vodeći autor studije, Walter Gilliam.

Iako je studija optimistična kad su u pitanju dječji vrtići, Gilliam ističe da ne mora značiti da ovo otkriće važi i za škole. 

“Odrasli koji rade s odojčadima, djecom i predškolcima obično brinu o manjoj grupi djece i ostaju s njima cijeli dan. U osnovnim i srednjim školama su stotine ljudi u zgradama i obično sele iz učionice u učionicu. To ih čini drugačijima u odnosu na vrtiće”, dodaje on.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply