Pravo na plaćeno odsustvo regulisaće posebnim aktom

Roditelji djece do 11 godina imaće pravo na plaćeno odsustvo, a korišćenje te mogućnosti biće im zagarantovano donošenjem posebnog akta, naredbe koja će obavezivati poslodavce. Nakon skoro dva mjeseca pozivanja udruženja Roditelji da donesu naredbu koja bi roditeljima omogućila ovo pravo, nadležni su shvatili da to treba da urade.

To je zaključeno na danas održanom sastanku Ombudsmana Siniše Bjekovića, njegove zamjenice Snežane Mijušković, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Sekretarijata za zakonodavstvo.

U zajedničkom saopštenju učesnici sastanka su naveli da će procedura biti pokrenuta već danas, a taj akt će garantovati roditeljima pravo na naknadu za razliku od situacije u prethodnom periodu.

“Roditelji djece do 11 godina, koji su u septembru sa poslodavcem postigli dogovor o korišćenju plaćenog odsustva imaju pravo na naknadu, i nju je do sad iskoristilo više od 1.000 roditelja, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore od 28. avgusta. Zahtjevi za naknadu zbog iskorišćenog septembarskog odsustva se inače mogu podnositi Ministarstvu ekonomije do kraja oktobra”, objašbjavaju u saopštenju.

Da bi se ova mogućnost roditelja u narednom periodu učinila do kraja izvjesnom, odnosno da bi bila obavezna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da u narednom periodu ostvari ovo pravo, donijeće se i poseban akt, odnosno naredba. Procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas, piše u zajedničkom saopštenju tri ministarstva i Ombudsmana.

Oni su naveli da je Vlada Crne Gore 28. avgusta, nakon najave odgađanja školske godine, razmotrila i usvojila informaciju u kojoj se, između ostalog navodi: Zbog odgađanja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati I zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.

“Taj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore. Ipak, kako ne bi dolazilo do sporova na relaciji zaposleni-poslodavac, odnosno kako bi ova mogućnost bila imperativna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da je iskoristi, te kako ne bi dolazilo do bilo kakvih nedoumica i nemogućnosti da roditelji ostvare ovo pravo, dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje. Već danas će se pokrenuti procedura izrade”, stoji u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je potrebno ovo pitanje ispratiti do kraja, kako se više ne bi dešavali propusti u komunikaciji i kako bi se, kao i do sada, učinilo sve da se roditeljima u ovoj specifičnoj epidemiološkoj situaciji izađe u susret.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply