Nije bilo prenošenja koronavirusa u budvanskoj školi

U Drugoj osnovnoj školi u Budvi, gdje je prije desetak dana zabilježen prvi slučaj obolijevanja od koronavirusa jednog od učenika, uprkos kontaktu, nije bilo daljeg prenosa infekcije među đacima i nastavnicima.

Prema ocjeni direktorke škole Ane Nikezić Martinović, može se zaključiti da je škola bezbjedno mjesto u kojem nije došlo do daljeg širenja infekcije, upravo zbog poštovanja svih mjera i preporuka.   

“Na današnji dan, deset dana nakon stavljanja našeg učenika u izolaciju, nije došlo do pojave nijednog novog slučaja pojave koronavirusa kod đaka koji su bili njegovi kontakti. Oni su nastavili da prate nastavu u učionici. Ova činjenica potvrđuje da uz nošenje maski, držanje distanci i vođenje računa o higijeni neće doći do prenosa infekcije. Naša ustanova je pokazala visok stepen odgovornosti i brige za naše najmlađe, najprije djelujući preventivno kada smo odlučili da se nastava pohađa online u danu nakon saznanja  o pojavi virusa, a zatim uvažavajući cjelokupnu situaciju i neupitnu disciplinu učenika da je nastavu moguće pohađati u školi. Vrijeme je svjedok da su se obje odluke pokazale ispravnim, pa sa sigurnošću možemo zaključiti da je škola sigurno i bezbjedno mjesto , u kome nije došlo do daljeg prenosa infekcije”, istakla je Nikezić Martinović.

Jedan učenik Druge osnovne škole iz Budve bio je pozitivan na testu, a njegov rezultat je stigao za vrijeme vikenda, 4.oktobra. Tada je, kako podsjećaju iz škole, u skladu sa preporukama nadležne lokalne epidemiološke službe i dr Vesne Milutinović odlučeno da odjeljenje koje pohađa taj učenik, kao i odjeljenje njegove sestre, nastavu pohađaju online.

“Dva odjeljenja su nastavu pohađala online samo u ponedjeljak, 5. oktobra. Kada je nadležna epidemiološka služba procijenila da su djeca i nastavnici u danima prije toga poštovali sve neophodne mjere, dakle vodili računa o higijeni i poštovali mjere držanja fizičke distance, odlučeno je da se odvijanje nastavnog procesa nastavi u prostorijama škole”, kazala je Nikezić Martinović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply