Ministarstvo prosvjete: Nijesmo nadležni za plaćeno odsustvo

Ministarstvo prosvjete saopštilo je danas da ono nije nadležno za donošenje akta koji bi roditeljima/starateljima djece starosti do 11. godina bilo omogućeno pravo na plaćeno odusustvo, i tvrde da je to očigledno.

“Radni odnosi roditelja naših đaka, ili preciznije, regulisanje prava na plaćeno odsustvo, nijesu u nadležnosti resora obrazovanja”, poručuju oni koji njim rukovode.

Oni su očekivali da će nadležni subjekti dovesti do kraja ovu važnu priču, kako bi roditelji mogli da iskoriste mogućnosti koje s pravom očekuju.

Iz Ministarstva prosvjete su reagovali na mišljenje kancelarije Ombudsmana o odgovornosti Ministarstva ekonomije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete za izostanak donošenja akta o plaćenom odsustvu u toku septembra.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrio je da ministarstva zdravlja, prosvjete i ekonomije nijesu donijela akt kojim se roditelju, odnosno staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje školske 2020/2021. godine.

Iz Ministarstva su kazali da su njihove nadležnosti jasne i definisane zakonom, a odnose se prije svega, na funkcionisanje obrazovnog sistema kako u redovim tako i epidemiološki izazovnim okolnostima.

“Tom zadatku koji nam pripada, smo se posvetili u prethodnih nekoliko mjeseci. Odluka o odgađanju školske godine donijeta je još u avgustu mjesecu, na predlog zdravstvenih vlasti i o navedenom su i javnost i relevatne instance obaviješteni odmah. Time je, uz naravno kompletne pripreme za školsku godinu, Ministarstvo prosvjete ispunilo obaveze iz svojih nadležnosti”, navode u saopštenju.

Te obaveze uključivale su, kako dodaju, rrazradu modela nastave, pribavljanje, zajedno sa Upravom za imovinu, izuzetno velikih količina sve neophodne opreme i dezinfekcionih sredstava za škole, te brojne druge aktivnosti vezane za uredan početak godine.

U Ministarstvu su očekivali da će ovo činjenično stanje, koje je notorno, biti evidentirno.

“U svakom slučaju, bićemo i dalje na raspolaganju za sva pojašnjenja i realizaciju svih aktivnosti u domenu rada ovog resor”, najavljuju iz Ministarstva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply