Nadležni zajedno hitno da riješe probleme roditelja

Udruženje Roditelji obratilo se danas nadležnima  tražeći da se hitno riješe ključni problemi koji trenutno tište roditelje u našoj zemlji.

U dopisu upućenom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjednikuSkupštine Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, kao i ministrima prosvjete i zdravlja Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću naveli su sljedeće:

“Iako vjerujemo da biste ovoga morali i sami biti svjesni, udruženje Roditelji ima potrebu da vam skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji iz dana u dan postaju sve kompleksniji. Zato želimo da vas obavijestimo, da u našoj zemlji postoje roditelji koji:

– rade i zarađuju za svoju porodicu i pokušavaju da obezbijede osnovne životne potrebe u ovim teškim vremenima;

– imaju djecu do 12 godina starosti koja idu u školu;

– imaju mlađu djecu koja idu u vrtić ili školu po modelu koji predviđa boravak od po sat i po do dva;

– djecu ne šalju u vrtić jer poštuju preporuke institucija da ih ne dovode u predškolske ustanove da bi se koronavirus manje širio;

– imaju djecu u 1.2.3.4.5.6. razredu koja prate online nastavu od kuće (za sada u Nikšiću i Pljevljima);

– imaju djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a koja čak ni ako imaju 13. 14. 15… godina ne mogu sama da prate nastavu na daljinu, i asistente u nastavi imaju samo na daljinu;

– sami podižu djecu tj. samohrani su roditelji i suočavaju se sa svim prethodno navedenim sami;

– rade u institucijama koje su bile izuzete sa lista za plaćeno odustvo prethodnih mjeseci i pokušavali su da iznađu načine porodične organizacije dok državu, čiji su građani i poreski obaveznici nije briga za njih;

– nemaju novca da obezbijede internet i uređaje za praćenje online nastave za djecu.

Poštovana gospodo, najljubaznije vas molimo da svako od vas u svojoj nadležnosti, a tvrdimo da je svako od vas ima, učinite da:

– roditelji čija djeca prate online nastavu u opštinama u kojima važe posebne mjere uvedene zbog korone, imaju pravo na plaćeno odsustvo. Molimo vas da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvolite da se, kao u prethodnom periodu (avgust – septembar), prebacuje odgovornost i ignorišu ovi životni problem koji tište ogroman broj roditelja u Crnoj Gori. Molimo vas da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina (porodični zakon ne dovoljava da dijete mlađe od tog uzrasta boravi bez nadzora starije osobe), koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbijeđuje subvencije za njihove zarade. Razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu ali će biti u još većem jer će roditelji ostajati bez posla,a  ovakvo ponašanje institucija se nastavi.

– roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, bude omogućeno plaćeno odsustvo u toku trajanja online nastave jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne mogu da prate samostalno online nastavu;

– se uradi sve što je moguće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete da u školama, koje budu održavale nastavu u učionicama, bude obezbijeđen produženi boravak za djecu najmanje prvi razred, i da on bude u trajanju do 16 časova, kako bi roditelji mogli da rade i obavljaju svoje poslovne obaveze. S tim u vezi predlažemo da se obezbijedi dodatna radna snaga odnosno da se zaposle prosvjetni radnici koji bi mogli da budu podrška ovom cilju;

– da se hitno definiše spisak porodica koje ne mogu da obezbijede internet i uređaje za praćenje nastave kod kuće i da im se omogući takav vid podrške.

Nadamo se da ćete konačno prepoznati važnost ovih ključnih problema koji tište roditelje u vašoj i našoj zemlji u ovom trenutku i da ćete pod hitno nešto uraditi da se oni rješavaju, jedan po jedan. Vjerujemo u vašu volju, i pozivamo vas na djelovanje”.

Udruženje Roditelji se i u prethodnom periodu više puta obraćala nadležnima povodom svih ovih problema sa kojima se suočavaju roditelji, ali ništa konkretno nije urađeno u toku prethodna dva mjeseca.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply