Škole u Pljevljima i Nikšiću prelaze na učenje na daljinu

Škole u Pljevljima i Nikšiću prelaze na sistem učenja na daljinu, odnosno privremeno se obustavlja nastava u tim školama. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, to će trajati najkraće dvije nedjelje, zato što je kumulativna incidencija u tim opštinama prema najnovijem, današnjem presjeku, prešla 800/100 000.

Time je počeo da se primjenjuje takozvani sistem semafora za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u crvenim opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi.

Vrtići će, kako je saopšteno, biti posebno tretirani i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

“Kako je Ministarstvo prosvjete najavilo i prije nekoliko dana, sistem semafora izradio je Institut za javno zdravlje Crne Gore za potrebe prosvjete i on podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama. Tako u crvenim opštinama, gdje je vrijednost četrnaestodnevne kumulativne incidencije preko 800/100 000, škole prelaze na rad na daljinu. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u zelenim opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100,000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor. Velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski. Na skali su i narandžaste i žute opštine, sa određenim specifičnim detaljima rada škola na njihovoj teritoriji, o kojima će škole takođe biti obaviještene”, navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva napominju da sve to znači da je ustanovljen potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će se moći pratiti.

“Praktična nastava stručnih škola sprovodiće se nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, obavlja online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve”, dodaje se u saopštenju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply