Tužilaštvo formiralo predmet protiv učiteljice Višnjić

Osnovno državno tužilaštvo u Baru formiralo je predmet protiv učiteljice Rade Višnjić, koja je đake odjeljenja V 2 OŠ Jugoslavija preko vajber grupe pozvala da joj se pridruže u molitvi u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira.

Rukovodilac ODT-a u Baru Radovan Đurišić kazao je da je predmet formiran prije nego što su juče podnijete dvije krivične prijave protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve i učiteljice.

“Tužilaštvo je i prije podnošenja krivične prijave formiralo predmet i po službenoj dužnosti je već preduzelo određene radnje, pa je prikupljanje obavještenja vezano za događaj, već u toku. To podrazumijeva da u tom predmetu nema osumnjičenog, nego se bavimo isključivo istraživanjem događaja, pri čemu ocjenjujemo da li u nečijim radnjama ima element krivičnog djela. Prijava je podnijeta protiv NN sveštenika i učiteljice Višnjić. Ipak, učiteljica pri tome nije službeno lice, a sveštenici su osumnjični za kršenje mjera iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore. U suštini, to je prekršajna odgovornost, kao u situaciji kada u market uđe osoba bez zaštitne maske -odgovoran je privredni subjekat, ali ne krivično, nego prekršajno”, objasnio je Đurišić.

Članom 287 Krivičnog zakonika je precizirano da će ”lica koja ne postupe po propisima, odlukama, naredbama i nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti” biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Učiteljica Rada Višnjić tvrdi da nije pozivala učenike da prisustvuju molebanu u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, održanom 4. oktobra, nego da je “obavijestila” djecu o tom događaju, kao što, kako kaže “radi uvijek kada su u pitanju društveni događaji za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni”. Insistira i na tome da je u poruci upućenoj djeci, skrenula pažnju na neophodnost nošenja maski.

Predmet vodi tužiteljka Nusreta Arapović, koja je u vrijeme njegovog formiranja bila dežurna.

Ministarstvo prosvjete je ovaj čin nazvalo skandaloznim, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo “manipulisanje školskom djecom u Baru”, pozivajući učiteljicu Višnjić da “odustane od dalje kompromitacije vaspitno- obrazovnog procesa i neprihvatljive (zlo)upotrebe odnosa moći”, a direktoricu da podnese ostavku.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply