Sistem semafora u školama od naredne nedjelje

Sistem semafora koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu koga će se odlučivati o načinu radu škola po opštinama, biće u primjeni od naredne nedjelje. To će biti učinjeno nakon što Institut objavi najnoviji presjek stanja za vikend. Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da sistem semafora podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije u svakoj opštini, koja će se izražavati bojama, pa će se u onima koje eventualno budu u crvenom škole privremeno zatvoriti. U opštinama koje budu u zelenom, mjere će biti privremeno relaksirane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, to znači da će država imati potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će javnost moći da prati.

“Sistem semafora, koji je za obrazovni sistem izradio Institut, podrazumijeva, između ostalog, da se u crvenim opštinama, gdje vrijednost četrnaestodnevne kumulativne incidencije bude preko 800/100.000, škole prelaze na online način rada. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u zelenim opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100.000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Praktična nastava stručnih škola sprovodiće se, kako dodaju, nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, organizuje online.

“Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve. Institut za javno zdravlje će periodično razmatrati sistem semafora i njegove granične vrijednosti i procjenjivati da li je i kada potrebna njegova korekcija”, piše u saopštenju, uz napomenu da će vrtići biti posebno tretirani i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply