Nova odluka epidemiologa: Đaci već vraćeni u školu

Učenici dva odjeljenja trećeg i petog razreda Druge osnovne škole u Budvi, koja su juče nakon registrovanja prvog pozitivnog slučaja na koronavirus kod jednog od đaka, poslata u samoizolaciju, od danas su opet upućeni na redovnu nastavu. Odluka da se vrate u školske klupe donijeta je, nakon kontrole i svih prikupljenih informacija, uz obrazloženje i mišljenje lokalnog epidemiologa.

V.d. direktorka te obrazovne ustanove Ana Nikezić Martinović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore saopštila da su u nedjelju veče dobili informaciju da je učenik trećeg razreda testiran na virus korona i da je rezultat pozitivan.

Tvrdi da je škola postupila krajnje odgovorno po preporuci Instituta za javno zdravlje, konsultujući lokalnog epidemiologa.

“Insistirala sam da dobijem dopis u kojem ću biti obaviještena zašto su dva odjeljenja poslata u samoizolaciju. Novinari su malo to slobodno prenijeli, nije to samoizolacija. Desila se situacija da od nedjelje do ponedjeljka nijesmo imali vremena da iskontrolišemo, odnosno ispitamo da li u odjeljenjima postoje sumnjivi slučajevi”, rekla je Nikezić Martinović.

Rukovodila se, kaže, izrekom da je bolje spriječiti nego liječiti. Napominje da učenike škole gleda kao svoju djecu, te da taj jedan dan izostanka nije doprinio ničemu pogrešnom.

“Mi smo sada sigurni da u tom odjeljenju ne postoji vezani slučaj, da ne postoji niti jedna osoba koja u ovom trenutku ima neke simptome”, istakla je Nikezić Martinović za TVCG.

Ona pojašnjava da su, iako je bila nedjelja veče, stupili u kontaktom sa epidemiologom Vesnom Milutinović, koja je procijenila da je u tom trenutnu najbezbjednije bilo da učenici pređu na online nastavu, dok ona ne izvrši izvjesnu provjeru, kojom će se utvrditi je li bilo propusta tokom prva dva dana, da li je škola postupala u skladu sa epidemiološkim mjerama IJZ.

Na pitanje jesu li tako i postupili, odgovorila je: “Apsolutno smo postupali po tim mjerama, dobili smo napismeno da je apsolutno sve bilo ispoštovano, da nikakvih dalje problema nema za nastavak škole, odnosno boravak djece u školi”.

Imajući u vidu da je početak školske godine, te da se djeca još privikavaju na nošenje maski, najispravnije je bilo, kaže ona, da se konsultuju sa nadležnom službom, te da djeluju u skladu sa njihovim naredbama.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare NKT-a, pomoćnik direktora IJZCG dr Senad Begić kazao je da nemaju pojedinosti o tom slučaju, da je to odluka lokalnog epidemiologa, te da će danas sa svim epidemiolozima biti održana telekonferencija na kojoj će detaljno analizirati i slučaj iz Budve. Ipak, na detaljno razmatranje nije čekano, već su roditelji učenika iz budvanske Druge osnovne škole sinoć obaviješteni da dovedu djecu na nastavu.

 Iz Ministarstva prosvjete juče popodne, na dan kada je potvrđeno da je evidentiran prvi slučaj koronavirusa među učenicima, svi direktori škola u Crnoj Gori dobili su obavještenje “da im je Institut za javno zdravlje uputio dopis sa sljedećim preporukama za donošenje odluka za prelazak na online nastavu pojedinih odjeljenja, smjena ili cijele škole”.     

Prema tim preporukama, pojedina odjeljenja se upućuju na online nastavu ako je inficirano više od 30 odsto učenika – pet i više u odjeljenju od 15 đaka, ili tri i više iz istog odjeljenja, ukoliko je između njih ustanovljerna epidemiološka povezanost. Na online nastavu odjeljenja se upućuju i ako je nastavnik inficiran i nije moguće naći adekvatnu zamjenu, pa nema ko da realizuje nastavu.

“Cijela smjena se šalje na online nastavu ukoliko je u većini odjeljenja te smjene inficirano više od 20 odsto đaka ili više od 15 odsto nastavnika iz te smjene, a nije moguće obezbijediti zamjenu.  U tom slučaju na onlajn nastavu se mora poslati i druga smjena, u kojoj ti isti nastavnici sprovode nastavu. Čitave škole se zatvaraju i prelaze na online nastavu ako je u svim smjenama ponaosob inficirano više od 20 odsto učenika ili više od 15 odsto nastavnika u obje smjene, a nije moguće obezbijediti adekvatnu nastavu”, navodi se u preporukama.

U preporukama Instituta i Ministarstva, koje su dobile škole nigdje se ne spominje termin samoizolacije, već samo prelaska na online nastavu. To otvara nova pitanja i eventualne probleme za roditelje. Da li će roditelji moći da koriste pravo na bolovanje ukoliko njihova djeca ne budu imala rješenja o samoizolaciji? Da li su djeca upućena na online nastavu kontakti i da li to njih i njihove porodice obavezuje na samoizolaciju? To su samo neka od pitanja, na koja roditelji očekuju odgovore nadležnih iz Instituta i Ministarstva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply