Ministarstvo: Radi Višnjić nije mjesto u prosvjeti

Foto: FB stranica Hrama Svetog Jovana Vladimira

Ministarstvo prosvjete Crne Gore osudilo je danas postupak Rade Višnjić, učiteljice barske OŠ Jugoslavija, koja je preko vajber grupe pozvala učenike odjeljenja V 2 da prisustvuju molebanu u Hramu Svetog Jovana Vladimira. Iz Ministarstva su poručili da škola u kojoj Višnjić radi mora sprovesti hitan postupak, u skladu sa zakonom, “kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstrožiji, pravno utemeljen način sankcionisalo”. 

“Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih.  I ovog puta će škola imati punu podršku Ministarstva da postupak sprovede na način da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi zaštitila dostojanstvo nastavničke profesije, ali i djecu od onih od kojih očigledno nemaju šta da nauče”, saopšteno je iz Ministarstva uz ocjenu da je ovo primjer da “u prosvjeti kao najvećem sistemu, nažalost, imamo i onih koji su u nju očigledno zalutali”.

Iz objavljenih fotografija sa fb stranice barskog Hrama vidi se da na molebanu, održanom u nedjelju, nisu poštovane mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, i da ni roditelji, ni djeca, ni sveštenici nisu nosili maske. Na fotografijama se vidi i da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve tokom vjerske službe okupljenima davali da ljube krst.

“Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno ne obazirući se na to ko je koje vjere”, piše u poruci učiteljice Višnjić, koja je početkom godine bila u centru pažnje javnosti kada su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke.

Ona je nakon toga prvo suspendovana, da bi po okončanju postupka bila kažnjena uslovnim otkazom.

“Kada je riječ o narednim koracima, javnost zna da je škola Jugoslavija protiv pomenute osobe već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na 6 mjeseci. Dakle, škola u kojoj je pomenuta osoba zaposlena sprovela je tada pravno valjan i ozbiljan disciplinski postupak. Sada, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola u kojoj Višnjić radi mora sprovesti hitan postupak, u skladu sa zakonom”, poručili su iz Ministarstva.

Pozivom đaka na moleban, ona je, kako je saopšteno, “na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks, i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore – sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup”.

Neko ko je prosvjetni radnik u sekularnoj državi, koja je pritom u ozbiljnom epidemiološkom problemu, zove djecu svih vjera i nacija na zajednički moleban dok se, kako stoji u saopštenju, Ministarstvo prosvjete zajedno sa Insitutom za javno zdravlje i svim zdravstvenim institucijama bori da što veći dio škola ostane otvoren zbog djece i njihove dobrobiti.

“ Dok se zdravstvene vlasti bore da sačuvaju zdravlje đaka zajedno sa njihovim roditeljima, dok roditelji šalju djecu u škole pod maskama kako bi zaštitili i njih i druge, dok naši najmlađi daju sve od sebe da ispoštuju mjere koje im zasigurno teško padaju, neko ko se nažalost vodi kao prosvjetni radnik i njihov učitelj, zove djecu svih vjera i nacija na zajednički moleban. Zgroženi smo, a vjerujemo da je i čitava dobronamjerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja djece, ali i provokacije, niti jedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je vjerske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply