Kombinovani model nastave je nemoguća prosvjetna misija

Svim učenicima treba omogućiti da nastavu pohađaju u školi uz striktno pridržavanje mjera Instituta za javno zdravlje, kazali su iz Sindikata prosvjete, navodeći da je model kombinovane nastave “nemoguća prosvjetna misija”.

Iz SPCG su poručili društvenim i prosvjetnim vlastima da je učenje na daljinu nužno zlo.

“Kombinovani model nastave nemoguća je prosvjetna misija. Stoga, šaljemo jasnu poruku da u narednom periodu treba uvesti sve učenike u učionice, uz striktno pridržavanje mjera IJZ-a”, navodi se u saopštenju SPCG povodom 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika.

Predsjednik podgoričkog odbora SPCG Slobodan Savović smatra da Ministarstvo prosvjete nije ništa učinilo da olakša početak školske godine učenicima.

Prema njegovim riječima, mnogo je više nedoumica i neriješenih pitanja u vaspitno – obrazovnom procesu u odnosu na ona koja su riješena.

“Tokom ljeta su u kontinuitetu ulagani napori da se sa odgovarajućim obrazovnim vlastima obezbijedi da povratak u škole bude što sigurniji i zdraviji, usklađujući potrebu za povratkom učenika u učionicu sa zaštitom uslova rada i zaštitom zdravlja i sigurnosti nastavnika i učenika”, naveo je Savović.

On je kazao da je SPCG cijelo ljeto vrijedno radio da što više olakša nastavnicima i učenicima i da što bolje definiše radno – pravne uslove za prosvjetne radnike.

“Nažalost, Ministarstvo prosvjete nije imalo sluha za nas. Sve se svelo na entuzijazam i posvećenost prosvjetnih radnika i puku improvizaciju prosvjetnih vlasti”, rekao je Savović.

Kako je naveo, uvažavajući izuzetan trud nastavnika i ostalih zaposlenih u obrazovanju i izuzetnu energiju, kreativnost i inovativnost koju su pokazali tokom pandemije, ovogodišnji Svjetski dan nastavnika proslavlja nastavnike i njihove sindikate, koji su preuzeli vođstvo tokom krize.

“Razvoj dugoročne vizije vaspitno – obrazovnih ustanova i obrazovnih sistema za kvalitetno obrazovanje u 21. vijeku izvan pandemije koronavirusa sada mora biti naš cilj”, dodao je Savović.

Sindikat prosvjete zatražio je od Vlade da počne pregovore kako bi se pronašao način da prosvjetnim radnicima bude plaćen dodatni rad tokom pandemije koronavirusa.

Potpredsjednik sindikata prosvjete Nikolaj Knežević gostujući danas u “Bojama jutra” na TV Vijesti rekao je da ne mogu da čekaju formiranje nove vlade, te da očekuje sastanak sa ministrom prosvjete u toku ove nedjelje.

“Ne radi se o nagradi nastavnicima koji su se odazvali svom pozivu. Bez obzira  na naš kolektivni ugovor kojim je propisana norma i vrijeme koje treba da provodimo u školi, odazvali smo se u ovoj vanrednoj situaciji bez pitanja da li će nam to biti plaćeno. Radimo dodatno od marta. Naš zahtjev je da sjednemo sa ministrom prosvjete, da ne čekamo formiranje nove Vlade i da zaista enormno povećan obim posla bude valorizovan na način na koji se budemo dogovorili. Svjesni smo da je kriza i da je naš zahtjev izazvao kod određenog dijela javnosti i drugačije reakcije, ali mi ne tražimo povećanje plata nego samo valorizaciju dodatnog rada”, rekao je Knežević.

Nastavnik u osnovnoj školi koji izvodi nastavu u šestom razredu, a ima pritom i sedmi, osmi i deveti razred online, je, kako objašnjava Knežević, zauzet bukvalno od 8 sati ujutru do 19.30.

“Na sve to idu i konsultacije sa učenicima, koji će dolaziti na svakih 15 dana. Svaki nastavnik ima i obavezu dežurstva od 8 do 14.30 sati. To je ogroman obim posla i nisam baš siguran da će svi prosvjetni radnici biti u mogućnosti da izdrže takav tempo. Otvara se još nekoliko veoma važnih pitanja, poput onog šta sa nastavnicima koji imaju hronične bolesti. Imali smo zahtjev da se ti ljudi koji su direktno izloženi kontaktima izdvoje, ali nažalost to se nije desilo. Postavlja se i pitanje šta sa nastavnicima koji odu u samoizolaciju, jer oni zvanično nisu na bolovanju. AKo nemaju simptome oni će izvoditi nastavu online, ali je to ipak kompleksan problem, kako platiti te nastavnike”, istakao je Knežević i dodao da se ne smiju zaboraviti ni radnici koji vode računa o higijeni u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Izvor: Mina/Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply