Više od 50 audio djela za djecu sa senzornim smetnjama

Slušaj, uči, maštaj – autorski je projekat crnogorske glumice Anđele Radović, koji će biti od velike pomoći djeci sa senzornim smetnjama. Ona je snimila više od 50 audio naslova za slijepu i slabovidu djecu školskog uzrasta , a sva ta djela u Daisy formatu dostupna su od prije dva dana na sajtu Resursnog centra Podgorica.

Riječ je o pjesmama, bajkama, basnama i pričama, a sadržaj je odabran prema planu i programu crnogorskog jezika i književnosti. Daisy format je prije svega namijenjen djeci sa smetnjama vida, ali se može koristiti i u radu sa ostalom djecom.

Projekat Slušaj, uči, maštaj! dobio je podršku Ministarstva kulture Crne Gore, na konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, u cilju prevazilaženja negativnih posljedica koronavirusa u tom sektoru.

Kako je kazala Radović, projekat je realizovan u saradnji sa Resursnim centrom za djecu i mlade Podgorica, a obuhvatio je djela koja se rade od 1. do 9. razreda osnovne škole.

Radović smatra da je korisno da za to čuje što više roditelja, kako bi projekat bio od koristi što većem broju djece.

Snimljeni materijal je dostupan na sajtu http://www.resursnicentarpg.me/audio-biblioteka. 

“Nažalost, kod nas još nije snimljeno mnogo naslova na ovaj način, a uz motivaciju da krajnji korisnici budu djeca, činilo mi se prioritetom da to bude literatura koja im je najpotrebnija, sve ono što je odgovarajuće njihovom uzrastu i što uče i njihovi vršnjaci u školi. Tako sam u komunikaciji sa Resursnim centrom, odnosno profesoricom crnogorskog jezika i književnosti Marijanom Antonijević, dobila i potvrdu da treba ići u tom pravcu, te smo zajedno odabrali one naslove koji su im najpotrebniji. To je zapravo literatura odabrana prema Planu i programu Zavoda za školstvo, za osnovne škole”, kazala je Radovićeva za Vijesti.

Ona je objasnila da neke od priča sadrže i interaktivni dio sa pitanjima i kvizovima, kako bi korisnici sami mogli da učestvuju u projektu i na taj način razvijaju maštu.

“Svako dijete ima pravo da čita, da se obrazuje, da od malih nogu razvija senzibilitet prema kulturnim sadržajima. Zahvalna sam na prilici da doprinesem tome da djeca zavole poeziju, zavole da pišu ili prosto otkriju neke druge svjetove u tim pričama. To je upravo i najveći podsticaj. Umjetnost uopšte, a gluma pogotovo, zahtijeva od nas da budemo nekako posebno osjetljivi prema onome što je u duši drugog čovjeka. Zato je sposobnost empatije, saosjećanja, rekla bih važna osobina dobrog glumca. Smatram da posebno zadovoljstvo u ovom poslu pruža mogućnost da svojom umjetnošću inspirišemo, dotaknemo nečije srce, a pogotovo kada možemo da nekome olakšamo život i pomognemo u prevazilaženju prepreka, koje budimo iskreni, društvo često ne primjećuje”, rekla je Radović, koja je i ranije radila na sličnim projektima za Resursni centar.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply