Počela nova školska godina u doba korone

Za više od 100.000 učenika crnogorskih osnovnih i srednjih škola, ali i djece u vrtićima danas je počela nova školska godina. Rad u školama i vrtićima organizovan je po modelu Ministarstva prosvjete i preporukama Instituta za javno zdravlje, prema kojem su se u školske klupe vratili učenici od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole. Časovi za sve su skraćeni na po pola sata, dok će ostali razredi nastavu pohađati online, uz konsultacije i ispitivanja u školi. Kako su saopštili iz Ministarstva, uveden je sistem semafora, pa će se situacija u školama i vrtićima mijenjati zavisno od epidemioloških uslova u pojedinim opštinama.

Prema saopštenju Ministarstva prosvjete, vrtići i škole spremno dočekuju početak školske godine. Direktorica Direktorata nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić je kazala da je, preko Uprave za imovinu, organizovana nabavka dezinfekcionih i drugih sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile škole i vrtići.

“Prema posljednjem istraživanju UNICEF-a i ambasade Velike Britanije koje je sproveo IPSOS, tri četvrtine roditelja se zalaže sa otvaranje škola, uz primjenu adekvatnih mjera prevencije. Škole će, sa svoje strane, učiniti zaista sve da djeca budu sigurna i da škole budu prijatno, ali istovremeno maksimalno epidemiološki kontrolisano okuženje, ali kako je jedan od ključnih elemenata bezbjednosti djece i ponašanje mimo školskog dvorišta, velike nade polažemo i u roditelje, koji su naši partneri. Trenutna epidemiološka situacija vrlo je kompleksna, mijenja se iz dana u dan, tako da očekujemo i moguća prilagođavanja i izmjene modela po kome đaci kreću. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana”, rekla je Nikolić  Vučinić.

Direktorica podgoričke škole “Vuk Karadžić” Svetlana Drobnjak smatra da je određena bojazan potpuno očekivana, ali sve škole, od onih gradskih do seoskih, uradile su sve što su mogle i što je trebalo da bi djeca bila bezbjedna.

“Od opremanja sredstvima za dezinfekciju do toga da ćemo razgovarati sa njima, učiti ih kako se drži distanca, nosi maska… Djeci je potrebno poručiti prije svega da je ovo privremeno stanje, da maske nosimo da bismo zaštitili ne samo sebe nego i svoje bake i deke, te da što se bolje budemo pridržavali mjera, to će one kraće trajati, a mi ćemo se lakše i brže moći vratiti redovnim aktivnostima u starom okruženju”, rekla je Drobnjak.

Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od danas emitovati na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole, na kanalu Uči doma 2 (MNE sport 2) za 6. 7. 8. 9. razred osnovne i 1. razred srednje škole, dok će se na programu Uči doma 3 (MNE sport 3) emitovati onlajn časovi za 2. 3. i 4. razred srednje škole. Programska šema i detaljni raspored časova biće objavljivani svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me, ali i na sajtu Ministarstva www.mps.gov.me, sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva. Snimljeni materijal je od danas dostupan i na YT kanalu UciDoma.

Pozicije kanala kod TV operatora:

TELEKOM

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (EXTRA TV)

UČI DOMA 2 – pozicija 17 (EXTRA TV)

UČI DOMA 3 – pozicija 18 (EXTRA TV)

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (TV ZA SVE)

UČI DOMA 2 – pozicija 7 (TV ZA SVE)

UČI DOMA 3 – pozicija 8 (TV ZA SVE)

TELEMACH

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (EON, D3, TTV)

UČI DOMA 2 – pozicija 13 (EON, D3, TTV)

UČI DOMA 3 – pozicija 14 (EON, D3, TTV)

M-TEL

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (KABLOVSKA I SATELITSKA)

UČI DOMA 2 – pozicija 21 (KABLOVSKA I SATELITSKA)

UČI DOMA 3 – pozicija 22 (KABLOVSKA I SATELITSKA)

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply