Počela kampanja za prevenciju karcinoma dojke

Kampanja za prevenciju karcinoma dojke Pođi na kontrolu počinje danas u organizaciji NVO Brini o sebi. Kako su saopštili, cilj oktobarske kampanje, čiji je ovogodišnji slogan Nama si važna! Brini o sebi, je da motiviše i  podstakne sve žene da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, odnosno da im briga o zdravlju postane prioritetna navika. Ove godine su, u saradnji sa 23 privatne ordinacije širom Crne Gore, obezbijeđeni preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50 odsto (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, magnetnu rezonancu, kao i ginekološke preglede.

“Borba protiv karcinoma dojke je u suštini borba za ljepši i zdraviji život. To je borba za vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima, za vrijeme u kojem radimo stvari u kojima uživamo, to je borba za život bez straha, a to je život u kom brinemo o sebi na vrijeme. To često zaboravimo brinući o drugima, koji su nam važni, možda i važniji od nas samih. Često zaboravimo da smo mi te koje su stub porodice, koje su oslonac svojoj djeci, podrška svom suprugu, partneru ili prijateljima. Često zaboravimo da smo i mi te koje su važne. Ovog oktobra, odlučili smo da inspirišemo sve one koji su ženama veći prioritet od njih samih, da ih motivišu da brinu o sebi na vrijeme. Kroz trideset fotografija, prijatelji i članovi porodice iskazali su ljubav i nježnost ženi u njihovom životu. Fotografije su realizovane kroz projekat Chair, čiji je kreator fotografkinja Marija Stanković, koja je pružila partnersku podršku kampanji i zabilježila kamerom predivne emocije. Vjerujemo da će svaka fotografija inspirisati brojne žene da ovog oktobra pođu na preventivni pregled i ubuduće brinu o sebi na vrijeme”, saopšteno je iz NVO Brini o sebi.

I ove godine kampanja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, a partnersku podršku pružila je agencija Vision Event, kompanija Hoffmann-La Roche, Fond za zdravstveno osiguranje i privatne ordinacije širom Crne Gore.

Iako je sve više žena koje obolijevaju od karcinoma dojke, ohrabrujuća vijest je da je ta bolest izlječiva u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne preventivne kontrole. 

“ Samopregledi dojki preporučuju se nakon dvadesete godine života i treba ih obavljati jednom mjesečno. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Nakon četrdesete godine, preporučuje se klinički pregled jednom godišnje i mamografija svake dvije godine, uz redovni samopregled jednom mjesečno. Žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom, trebale bi započeti sa mamografskim pregledima od 35. godine jednom godišnje. Žene starije od 69 godina dogovaraju se o učestalosti mamografije sa izabranim ljekarom. I ove godine, kampanja Pođi na kontrolu usmjerena je i na prevenciju carcinoma grlića materice, s obzirom na činjenicu da je to veoma često oboljenje kod žena, koje je takođe izlječivo ako se preventivnim pregledom otkrije u ranoj fazi”, naveli su iz NVO Brini o sebi.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

Codra hospital – u toku oktobra mjeseca biće obezbijeđen popust od 50 %: na ultrazvuk dojki (redovna cijena 30 eura) i ginekološki pregled, ultrazvuk i PAPA test (redovna cijena 65 eura)

Cenex Medical – obezbijeđen je popust od 50 % na ultarzvučni pregled dojki u toku oktobra mjeseca

Ordinacija Natal – 50 % popusta tokom oktobra mjeseca na ultrazvuk dojki (cijena sa popustom: 15 eura) i kolposkopiju (cijena sa popustom: 20 eura), kao i snižena cijena PAPA testa (cijena je snižena na 15 eura u odnosu na redovnu cijenu od 25 eura)

PZU Diagnostica – u toku oktobra mjeseca obezbijedila je popust od 30% na sve analize tumorskih markera koji se rade u njihovoj laboratoriji (za dojku, jajnike, kao i za prostatu kod muškaraca). Osim toga, ultrazvuk dojki će koštati 20 eura u odnosu na redovnu cijenu od 30 eura, dok će ginekološki pregled sa ultrazvukom i kolposkopijom biti dostupan za samo 50 eura, u odnosu na redovnu cijenu od 95 eura. Kako je HPV virus prepoznat kao najčešći uzročnik karcinoma grlića materice, obezbijeđen je popust na HPV tipizaciju PCR metodom od 20%, pa se umjesto dosadašnjih 70 eura, ovo testiranje može obaviti za 56 eura.

Gea Medial Bar – po cijeni od 45 eura obezbijeđen je redovan preventivni pregled za žene, koji obuhvata: ginekološki pregled, ultrazvučni pregled male karlice, kolposkopiju, uzimanje PAPA testa i određivanje grupe vaginalnog sekreta.

Poliklinika Medicus Plus – popust od 50 % na ultrazvučni pregled dojki tokom oktobarske kampanje

Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki uz popust od 50% u toku oktobra mjeseca

Ordinacija Medan – oktobarski popust za preventivne preglede grudi i grlića materice – cijena ultrazvučnog i kolposkopskog pregleda je 20 eura.

Ginekološka ordinacija Šoć – 50 % popusta za kompletan pregled (ginekološki, ultrazvučni, kolposkopski pregled i PAPA test) po cijeni od 60 eura (ukupna regularna cijena je 120 eura).

Poliklinika Hipokrat – popust od 30% na pregled dojki magentnom rezonancom (cijena sa popustom: 161 eur)

Ars Medica – popust na ultrazvučni pregled dojki (cijena sa popustom 20 eura) i ginekološki pregled (kolposkopija i ultrazvučni pregled – 50 eura)

PZU Feniks Medika – u toku oktobra mjeseca besplatno će odradii 10 pregleda: 5 ultrazvučnih pregleda dojki, 5 ginekoloških pregleda ili ultrazvučnih pregleda sa vaginalnom sondom (po želji pacijentkinje) i 5 kolposkopija. Osim toga, u periodu od 15. do 30.10. biće obezbijeđen popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i na ginekološki pregled ili ultrazvuk vaginalnom sondom i kolposkopiju.

Ordinacija Dr Rahović Bijelo Polje –  za preventivne preglede grudi obezbijeđen je popust 40%, odnosno 15 eura, a po slobodnoj procjeni određenim danima obezbijediće se i besplatni pregledi.

Ginekološka ordinacija Vita Feminae Kotor – popust od 50 % na preventivne preglede grlića materice (kao i tokom cijele godine). Paket usluga koji podrazumijeva ultrazvučni pregled, klinički pregled, Papanikolau test i kolposkopiju sa konsultacijom po promotivnoj cijeni u toku oktobra mjeseca iznosi 60 eura.

Consilium Budva – popust od 50 % na ultrazvučne preglede dojki

Ordinacija Bralić Rožaje – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i PAPA nalaz

Dr Masoničić Bar – u toku oktobra mjeseca, ultrazvučni pregled dojki za žene obavljaće se po cijeni od 10 eura, pregled prostate za muškarce obavljaće se takođe po cijeni od 10 eura, dok će ultrazvučni pregled dojki za muškarce biti besplatan.

Catharum Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca

Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta “Dr Jadranka Mladenović”, Budva – 30% popusta na klinički pregled i ultrazvuk

A Medical Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura

Ordinacija Hera – u toku oktobra mjeseca biće omogućeno 20 kolposkopskih pregleda po cijeni od 15 eura

Rezidencija zdravlja Kerber – popust na ultrazvučni pregled dojki, redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, a u toku okobra mjeseca iznosiće 20 eura.

Internos Medical Centar – tokom oktobra 30% popusta na ultrazvuk dojke

U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma, ovog mjeseca će u okviru kampanje biti organizovana i stručna predavanja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply