Pregledi u Institutu za bolesti djece bez prekida

Ambulantni pregledi i hiruške intervencije na Institutu za bolesti djece u Podgorici obavljaju se nesmetano, dok je zbog epidemiološke situacije rad ambulanti Kliničkog centra obustavljen još prije desetak dana, osim za pacijente koji zahtijevaju hitna zbrinjavanja.

“U dogovoru da menadžmentom Kliničkog centra, Institut nije ni prošle ni ove sedmice prekidao ambulantne preglede. Dvije institucije koje ipak moraju funkcionisati na jedan poseban način, iako su organizacioni dio Kliničkog centra, su Institut za bolesti djece i Institut za onkologiju i radioterapiju. Naša organizaciona i trenutna epidemiloška situacija dozvoljava nam da ne prekidamo preglede. I hiruški programi i pregledi na poliklinici idu dinamikom kao da nije infekcija. Ovo je još jedno obavještenje za roditelje da znaju da ambulante u Institutu za bolesti djece rade, da poštuju pravila. Molim ih samo za malo strpljenja, kako ne bismo pravili guzvu. Kada je riječ o hirurškom programu on nije u obimu u kojem je bio, ali je na nivou od 80 odsto kako bismo mogli da adekvatno otpuštamo pacijente i da nema epidemiološkog preklapanja“, naglasio je direktor Instituta dr Saša Radović.

On je gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti kazao da će jedino u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije javnost biti obaviještena o eventualnom prekidu pregleda u Institutu.

Radović je naveo da se trenutno na Institutu liječi beba od tri i po mjeseca, zaražena koronavirusom, koja ima blažu kliničku sliku. Za još četvoro djece čekaju se rezultati testa.

Radović ocjenjuje da nakon šest mjeseci od izbijanja epidemije možemo da kažemo da su sva hospitalizovana djeca bila sa blagom kliničkom slikom.

Komentarišući otvaranje škola i vrtića Radović je rekao da misli da su kolege iz Instituta napravili strategiju koja mora funkcionisati.

“Škola je nešto što se ne može zamijeniti, kao i boravak u vrtićima”, rekao je Radović.

On je izrazio zabrinutost zbog preklapanja infekcije sezonskog gripa i koronavirusa, ali to je, kako je dodao, nešto što očekuju i prate.

“Kapaciteti Instituta za sva febrilna stanja i kovid infekcije su dovoljni za našu populaciju”, rekao je Radović.

U slučaju da dijete dobije simptome covida-19, prvi korak koji roditelji treba da naprave je, prema njegovim riječima, da se obrate izabranom pedijatru. U slučaju febrilnog stanja treba da dou u covid ambulantu.

Direktor Instituta kaže da roditelji moraju da razmišljaju o svojim kontaktima i kontaktima djece.

“Uvijek sam za to da djeca borave vani i da se igraju. U tom smislu roditelji moraju dobro da analiziraju kontakte kako bi mogli razmišljati o tome da li je postojala mogućnost infekcije”, rekao je Radović.

Kada je riječ o dječijem uzrastu, specifično je, kako kaže on, da skoro da nema simptoma koji se nije ispoljio, a da nije bio povezan sa koronavirusom.

“Ne možete se osloniti samo na respiratorne infekcije i na febrilnost . Više od trećine djece je imalo simptome dijareje i povraćanja i bolove u zglobovima. Imali smo pacijenta i sa glavoboljom . Jedan egzaktan simptom može da bude ipak promjena opšteg zdravstvenog stanja djeteta. Kad vidite da vašem djetetu nije dobro, to je dovoljan razlog da se razmišlja o infekciji koronavirusa”, naglasio je Radović.

On je naveo da je Institut poslije prvog talasa epidemije nastavio sa planovima i opremanjem prostora.

“Nabavljena je kamera za tretman oštećenja vida kod djece. To je bio nedostajući aparat, koji podiže nivo tretmana oftamologije na značajan stepen, kao i niskodozni skener koji ima zaštitu od zračenja”, rekao je Radović.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply