Djeca koja imaju tegobe mogu nositi vizire

Roditelji djece koja imaju zdravstvene tegobe trebalo bi da, povodom povratka u školske klupe i poštovanja mjera, konsultuju izabranog pedijatra. U slučaju da se njihovoj djeci ne preporučuju maske, trebalo bi da nose vizire, rekla je dr Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Uz napomenu da viziri ne pružaju isti vid zaštite kao maske, ona smatra da u svakom slučaju mogu da pomognu.

Dok ne bude vakcine protiv koronavirusa, svi moramo, kako je istakla, primjenjivati jedine mjere prevencije koje su nam dostupne, a to je maska, distanca i higijena ruku.

Rakočević je, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, ocijenila da je trenutno epidemiološki bezbjednije da djeca borave u školi gdje će se poštovati pravila u kontrolisanim uslovima, nego na igralištima gdje je veliki broj njih u grupama.

“Isto važi i za vrtiće, jer su uslovi tamo kontrolisani. Pratiće se epidemiološka situacija i opet apelujem na sve u sistemu i društvu da primjenjujemo propisane mjere. Apelujem i na nadležne da kontrolišu poštovanje mjera”, rekla je Rakočević.

Uprkos mjeri NKT-a da su maske obavezne i za djecu od 5 i 6 godina, Rakočević kaže da prema njihovim saznanjima to neće važiti u vrtićima, osim ako roditelji ne insistiraju na tome.  

Sudeći prema iskustvima kolega iz regiona, Rakočević smatra da je jako teško kontrolisati situaciju u školama.

“I da nemamo ovu epidemiju, svake godine kada krene škola kreću i akutne respiratorne infekcije, a onda i sezona gripa. Smatramo da će maske pomoći i kod drugih respiratornih virusa, odnosno da će spriječiti njihovo prenošenje”, rekla je Rakočević.

Prema njenim riječima, još je rano govoriti o poboljšanju epidemiološke situacije u zemlji.

“Prve rezultate možemo očekivati za 10 do 15 dana od stupanja novih mjera ukoliko se one budu poštovale”, rekla je Rakočević.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply