Učenici Resursnog centra neće nositi maske

Učenici Resursnog centra 1. jun u Podgorici neće nositi maske u školi, zbog njihovog zdravstvenog stanja, a časovi će trajati po pola sata, kao i u ostalim obrazovnim ustanovama. Iz uprave su najavili da će posebnu pažnju morati da posvete očuvanju zdravlja djece i nastavnika, a za sada neće biti otvoren ni internat u kojem je boravilo 12 djece.

Prema akcionom planu koji su napravili samo će odjeljenje djece sa autizmom biti podijeljeno, jer je najbrojnije. U školu će dolaziti djeca do šestog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje, dok će ostali učiti od kuće pomoću materijala koje će im ustanova dostavljati.

Direktor te ustanove Željko Darmanović kazao je da će poslije svakog individualnog tretmana dezinfikovati prostor i opremu koja je korišćena.

“Na ulazu će medicinska sestra mjeriti temperaturu djeci, odakle ih prihvata vaspitač. S obzirom na to da imamo dosta djece s autizmom u jednom odjeljenju razmatramo da ga podijelimo i da ih bude po troje ili četvoro maksimalno u grupi, a na nastavu će dolaziti različitim danima. Roditeljima ćemo podijeliti i materijal za dan kada ne dolaze kako bi radili sa njima. Važno je i da sačuvamo zdravlje nastavnika, jer naša djeca ne mogu da nose maske. Iz tog razloga je velika opasnost i za zaposlene. Djeca skidaju maske i veliki je rizik da je u odjeljenju puno djece, jer oni jedno drugom prilaze. Našoj djeci je veoma teško objasniti da moraju da drže distancu i da nose masku. U svakom odjeljenju biće defektolog i vaspitač. Časovi će trajati po pola sata i djeca neće izlaziti napolje. I to će biti teško, jer će djeca biti stalno u zatvorenom prostoru,  smatra Darmanović.

Kako je najavio, starijim razredima će dostavljati materijal kako bi učili kod kuće, a od 1.oktobra neće početi sa radom ni internat u RC 1. jun.

“Veliki je rizik da internat počne sa radom. Bolje da su djeca kući za sada, pa ćemo ga otvoriti kada se situacija popravi. Internat je inače koristilo 12 učenika. Ranu intervenciju nećemo prekidati, jer su u pitanju individualni tretmani. Defektolozi već prave spisak i tretmani će trajati po pola sata, a onda je predviđeno 15 minuta da se očiste edukativna sredstva”, kaže Darmanović.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply