Saradnja sa roditeljima najvažnija u očuvanju zdravlja djece

Odluka o otvaranju škola i vrtića donijeta je prvenstveno zbog mentalnog zdravlja đaka, zbog potrebe da oni nakon više mjeseci ostvare kontakt sa školom, ali i jasnog stava Instituta za javno zdravlje da je u školi rizik znatno manji u odnosu na većinu drugih mjesta na kojima djeca cirkulišu mimo školskog dvorišta, poručili su danas ministar prosvjete dr Damir Šehović i predstavnik IJZ, prof. dr Dragan Laušević. Oni su uputili apel svima da ne dozvolimo da se djeca zaraze van škola, a posebno razumijevanje i podršku u realizaciji svih odluka očekuju od roditelja.

Svi vrtići u Crnoj Gori biće otvoreni u četvrtak, 1. oktobra, za kada je najavljen i početak rada škola po već ranije najavljenom modelu. Tada će se u školske klupe vratiti učenici od 1. do 6. razreda osnovnih i 1. razreda srednjih škola. Časovi će biti skraćeni na pola sata, a sva ostala djeca će nastavu pohađati online uz konsultacije i ispitivanja u školi. Praktična nastava u srednjim školama bilo kojeg razreda takođe će se realizovati gdje god ima uslova.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, s obzirom na izuzetno komplikovanu epidemiološku situaciju koja se mijenja iz dana u dan, model po kome se počinje je podložan promjenama, kao i u većini zemalja, pa će zatvaranje škola ili pak normalizacija njihovog rada biti zasnovani na takozvanom sistemu semafora koji je izradio Institut za javno zdravlje. Sistem semafora podrazumijeva da će od stanja u pojedinoj opštini zavisiti i to da li će škole u tim opštinama preći na online rad ili će pak funkcionisati.

 “Mi smo ti koji, vođeni preporukama stručnjaka iz Instituta, tražimo najbolje u datim okolnostima za čitav sistem koji broji preko 100.000 djece. A najbolje znači očuvati njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Međutim, saradnja sa roditeljima u ovom momentu je krucijalna, jer su oni naši partneri. Apelujem da svi u ovom važnom momentu imamo dovoljno sluha, karaktera i mudrosti da pokažemo da obrazovni sistem može da bude svijetla tačka, a ne problem. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana odnosno kako će se kretati stanje po opštinama, i u skladu sa time ćemo se, zajedno sa Institutom, postavljati i prilagođavati nastavni model. Ovo nijesu redovne okolnosti i moramo prihvatiti da i svoje ponašanje moramo prilagoditi toj činjenici”, saopštio je Šehović.

Laušević je kazao da su Institut i Ministarstvo imali intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbijede da djeca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju.

“Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbjedniji nego na igralištima”, istakao je Laušević.

On je dodao i da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po sistemu semafora. Upravo će od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola. Tako, na primjer, škole u onim opštinama koje budu „u crvenom“ u smislu broja oboljelih, bi prelazile na online sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini.

“Ovih dana upoznaćete se sa ovim sistemom, na kome će se bazirati dalji rad škola”, poručio je Laušević i dodao da je potrebno da se ujedinimo zbog djece, ali i nastavnika i starijih.

On je apelovao na građane da “učinimo sve da nam se djeca ne inficiraju van škole.

“U samoj školi će biti izuzetno mali rizik, a ne treba zaboraviti ni to da je jedan od važnih činilaca tog malog rizika u školi i nošenje maske“, rekao je Laušević.

On i Šehović su napomenuli da su osnovne mjere koje pri svakom kontaktu sa školom treba da se poštuju – distanca i maska. Osim toga, isporuka svih dezinfekcionih materijala za sve škole i vrtiće je u toku. Svakako da, ukoliko dijete ima oboljenja za koja treba da se zna, potrebno je da se odmah obavijesti škola, kako bi se svaki takav slučaj posebno tretirao.

Bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 I MNE sport 2 i MNE sport 3. Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku takođe je obezbijeđen TV materijal. Programska šema biće objavljena sjutra na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima, a sav materijal biće dostupan i na YT kanalu Uči doma.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply