Koronavirus se ne prenosi majčinim mlijekom

Majčino mlijeko je bezbjedno i ako je majka zaražena koronavirusom, jer se on dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su sproveli naučnici Odjeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu. Rezultati su objavljeni juče u stručnom časopisu Frontiers in Pediatrics. 

“Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi sa majke na bebu, što je vrlo važno saznanje”, rekao je profesor David Lembo, koji je načelnik univerzitetske laboratorije za molekularnu virologiju u kojoj je rađeno istraživanje.

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera – koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku i  redovno su dezinfekovale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od koronavirusa.

“Rezultati su podsticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju majki i djece”, kazao je Lembo.

Istraživanje ide u prilog i nedavnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da se uzmu u obzir sve prednosti dojenja na imuni sistem djeteta, kao i da se ono savjetuje i covid pozitivnim majkama.

Lembo je istakao da se na torinskom Univerzitetu već godinama istražuje antivirusno djelovanje majčinog mlijeka. Otkriveni su, dodao je on, i neki novi aktivni sastojci mlijeka koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

“Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i veoma je značajno za jačanje imuniteta bebe”, zaključio je Lembo.

Izvor. 24sata.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply