Od ponedjeljka maske obavezne i za petogodišnjake i šestogodišnjake

Nacionalno koorinaciono tijelo za zarazne bolesti uvelo je danas sistem semafora u primjenu epidemioloških mjera po opštinama, odlučilo da maske budu obavezne i za petogodišnjake i šetogodišnjake i zadužilo Ministarstvo prosvjete i nadležne inspekcije da provjere i javnost informišu o ispunjenosti uslova za početak nove školske godine.

NKT je zadužilo Ministarstvo prosvjete da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine provjere ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera.

NKT je odlučilo i da nošenje zaštitne maske bude uvedena i za djecu stariju od 5 godina, a ne od 7 kao do sad, a s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima.

Na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova da od ponedjeljka počinje primjena novih restriktivnih mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizik obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika”, ističe se u saopštenju NKT.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa manja od 400, nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata. Uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u ugostiteljskom objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe. Obavezno je striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela. Zabranjuje se i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa veća od 1.200 uz važeće mjere, zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 5 sati, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; osobe koje koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; osobe koje obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposleni kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; osobe koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.). To dokazuju potvrdom koju izdaje poslodavac. Na listima su i osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor i osobe koje izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno.

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela. Zabranjuju se posjete po kućama za osobe koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Stopu kumulativne incidence utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne.

“Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedjeljkom u 00:00 sati. Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa”, navodi se u saopštenju

Prema trenutnim podacima, koji ne obuhvataju novooboljele koji će biti otkriveni do kraja današnjeg dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply