U Domu učenika zaseban sprat za kontakte oboljelih

U Domu učenika u Podgorici sve je spremno za prijem 31 đaka prvih razreda srednjih škola. U cilju sprječavanja širenja koronavirusa preduzet je niz mjera, a za djecu koja su bila u kontaktu sa oboljelima odvojen je zaseban sprat Doma.

Prema riječima vaspitačice u toj ustanovi Lidije Marković, prvi razred, 31 učenik, biće raspoređen na prvom i drugom spratu, a na trećem, gdje ima šest soba, biće oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima od COVID-19.

Jedna od mjera koje smo preduzeli kako bismo obezbijedili bezbjednost đaka podrazumijevala je izdvajanje posebnog sprata, namijenjenog privremenom smještaju učenika koji su bili u kontaktu sa oboljelima od COVID-a 19. Sa domovima zdravlja u Tološima i Zagoriču stalno će biti u kontaktu zadužene osobe i ako primijete da neko od tih učenika ima simptome, javna ustanova je obezbijedila svoje vozilo koje će odmah prebaciti oboljelog studenta u Dom zdravlja”, objasnila je Marković u izjavi za Dnevne novine.

Ona je kazala da će osobe koje su bile u dodiru sa tim osobama, a koje su negativne, biće privremeno raspoređene u tih šest soba na trećem spratu.

Marković je podsjetila da će od 1. oktobra u toj ustanovi boraviti samo učenici prvih razreda srednjih škola.

To je, kako je dodala, odluka donijeta u skladu sa preporukom Nacionalnog koordinacionog tijela i odlukom Ministarstva prosvjete da škola počinje 1. oktobra za učenike prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda srednjih škola, dok će učenici viših razreda nastavu pohađati online.

Na osnovu preporuka NKT-a donijete su i brojne druge mjere prevencije.

“Obavezna je razdaljina od dva metra, postavljene su trake za držanje distance. Svi ćemo nositi maske, zaposleno osoblje i učenici, a pojedini će najvjerovatnije nositi i vizire. Preduzeli smo sve što je u skladu sa preporukama NKT-a”, rekla je Marković.

Ona je kazala da se u JU Dom učenika i studenata redovno održavaju sjednice Kriznog štaba, koji sačinjavaju direktor ustanove, pomoćnik direktora, doktorica Jelena Stanković, ljekar iz Doma zdravlja, rukovodioci sektora i rukovodioci objekata.

Izvor: Mina

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply