Uz digitalne udžbenike đaci će kroz neposredan uvid sticati znanja

Dopuna štampanih izdanja digitalnim udžbenicima, koji će od 1. oktobra biti dostupni svim prvacima, doprinijeće principu očiglednosti u nastavi, omogućiti da učenici određenu problematiku usvoje kroz neposredan uvid i time steknu trajnije i kvalitenije znanje, očekuju oni koji su zaduženi za njihovu primjenu.

Upotreba ovih formi kroz obrazovni sistem značiće i kontrolisano, ciljano i svrsishodno digitalno opismenjavanje svih budućih generacija, poručuje koordinator za obuku i učitelj Saša Bakrač.

Digitalni udžbenici, inicijalno urađeni za prve razrede se mogu naći na platformi www.uci.me, u onlajn i u oflajn režimu, a u toku školske godine biće dostupni u svih 500 učionica prvog razreda u skoro 300 škola. Registracija je već počela, na način što se prvo registruje roditelj, a zatim učenik. Na taj način se obezbjeđuje da roditelj potvrdi registraciju svog maloljetnog djeteta.

Bakrač za Pobjedu pojašnjava da digitalni udžbenici nijesu zamjena za tradicionalne, štampane, već samo njihova dopuna, koja će obogatiti nastavni proces i otvoriti prostor da učenici kroz neposredan uvid stiču znanja.

Digitalni udžbenik, ističe on, nije, kako se pogrešno ponekad misli, standardni udžbenik postavljen na onlajn platformu, već simulacije svega što se pokušava objasniti, interaktivni zadaci sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentaci, animirani filmovi, virtuelne panorame, igre… pravi novi svijet znanja.

“To podrazumijeva da onaj dio koji je multimedijalan može da doprinese principu očiglednosti u nastavi, jer učenici informacije koje im se prezentuju moraju doživljavati iz više različitih izvora. Nije dovoljno samo demonstrirati ili samo pričati, ti udžbenici su obogaćeni sa nekih 450 multimedijalnih sadržaja, preko 200 kvizova, panoramskih fotografija… Kombinovanje štampanih udžbenika sa digitalnim u samom procesu nastave omogućava da probleme koje učenici budu izučavali doživljavaju sa više aspekata što će doprinijeti da znanje koje stiču bude trajnije i kvalitetnije”, smatra Bakrač.

Novina koju ovo nastavno sredstvo uvodi jeste i opcija da se svaki riješeni zadatak, problem ili postavka automatski i vrednuje, ,što roditeljima i učiteljima neposredno omogućava da prate napredak učenika, pojedinačno, ili za učitelje na nivou cjeline, odnosno odjeljenja.

Nastavnik na ovaj način može da vidi kako odjeljenje napreduje kao cjelina i time potrebama đaka uspostavi tempo rada. Ako vidi da u nekoj oblasti učenici sporije napreduju imaće jasan podatak o tome i moći će da se prilagodi tim uslovimima i da se sa učenicima vrati na gradivo koje se u tom trenutku čini teže. Na ovaj način učenici neće ostati uskraćeni za kvalitetno objašnjenje ili znanje kada je određena oblast u pitanju, očekuje Barač.

Upotrebu digitalnih udžbenika u samom nastavnom procesu koordinisaće i dozirati učitelji i učiteljice, u zavisnosti od situacije i teme.

Udžbenici će se koristiti u zavisnosti od teme i procjene učitelja, njegovog osjećaja koliko su učenici raspoloženi tog dana za koji vid rada. Svakako, faktor uslovljavanja biće i drugi parametri – priroda materije koja se obrađuje, postignuće učenika na prethodnom času i slično.

“Na primjer, moji učenici kada su vidjeli pametnu tablu, doživljavali su je kao džinovski telefon, bili su oduševljeni, postala im je bliska, to su doživjeli kao integralni dio časa i nijesu mogli drugačije da zamisle čas, bilo im je očiglednije, preciznije”, navodi Bakrač.

Cilj digitalnih udžbenika, kako tvrdi, nije da se djeca dodatno vežu za ekrane, jer znaju i svjesni su koliki problem predstavlja prekomjerno korišćenje i uticaj digitalnih tehnologija.

Roditeljima poručuje da ne budu zabrinuti, jer će se na ovaj način učenicima otvoriti nove perspektive, da budu svjesni da tehnologije mogu da koriste da uče.

Digitalni udžbenici urađeni su u saradnji sa Nacional geografijom i uz podršku kompanije Mtel.

Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu besplatne licence odosno kodove, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu www.uci.me

Nakon registracije, potrebno je da posjete neku od Mtel poslovnica i preuzmu karticu uz pomoć koje će da koriste udžbenike. S ozbirom na standardan period validnosti kartice, po regulatornim pravilima, kartica mora da se dopunjava da li bila validna, pri čemu se dopunjeni kredit troši kako korisnik želi, na pozive, poruke, internet… , objasnili su nam iz Mtela. Besplatno dodijeljen internet za uci.me na ovim karticama podrazumijeva se do kraja školske godine.

Nakon dobijanja koda, korišćenje digitalnih udžbenika može se nastaviti na bilo kom dostupnom internetu korisnika.

Udžbenici koji su digitalizovani zapravo su udžbenici Zavoda za udžbenike, ,isti oni koji se koriste u redovnoj nastavi, sa nekim dodatnim sadržajima.

“Ovim projektom, stvara se novi svijet učenja, koji nije zamjena za knjigu, već njegova dostojna dopuna. I ovim projektom, pod logom i standardima Nacional geografika i najpoznatijih svjetskih izdavačkih kuća, Crna Gora, bez ikakvog pretjerivanja, u obrazovanju najzad počinje da hvata korak sa svijetom, a taj korak povešće našu djecu tamo gdje treba: u zdravu i uspješnu budućnost”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply