Uvode malu maturu zbog poplave odlikaša

Za upis u srednje škole u Hrvatskoj više se neće gledati samo ocjene, jer one, kako je pokazala praksa u toj zemlji, ne prate stvarno znanje učenika i kasniji uspjeh. Odluku Ministarstva nauke i obrazovanja da se uvede mala matura odobravaju i direktori hrvatskih srednjih škola.

Od iduće godine, uz ocjene iz osnovne škole, za upis u željenu srednju školu vrlo će važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi. Zbog ogromnog broja odlikaša u osnovnim školama, posebno u prošloj godini, tokom online nastave, Ministarstvo obrazovanja se moralo uhvatiti u koštac s tim nerealnim stanjem, ali i pritiscima roditelja na nastavnike. Tako će se od iduće godine, osim ocjena, vrednovati i stvarno znanje za upis u srednju školu, baš kao i što je slučaj s upisima na fakultete. Ministar Radovan Fuchs najavio je da će dati nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da počne s izradom projekta nacionalnih ispita.

“Isto kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tokom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost nacionalnih ispita”, kazala je Ivana Katavić, upravnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi direktori srednjih škola. Oni kažu da su se zbog poplave odlikaša upisi pretvorili u farsu.

“Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres”, smatra Zlatko Stić, upravnik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Izvor: HRT, Roditelji.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply