Otvaranje škola najvažnije pitanje, svaka da pravi svoj plan

U crnogorskom društvu trenutno ne postoji ništa bitnije od otvaranja škola i to mora biti prioritet svih, smatra epiodemiolog dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje, čiji je cilj da stvore sistem u kojem će svaka škola zasebno procijenjivati rizik i praviti lokalne akcione planove kako bi djeci omogućili bezbjedno školovanje.  

Iako je do početka školske godine ostalo još samo devet dana, obolijevanje se, prema ocjeni epidemiologa Instituta za javno zdravlje, može usporiti, ako se svi fokusiraju na to.  

Begić je u razgovoru za Boje jutra TV Vijesti istakao da ne smijemo da zaboravimo da djeca nisu bila u školi od marta, kao i da je obaveza čitavog društva da im omogući da bezbjedno počnu.

“Politika Instituta je jasna – i zdravlje i znanje. Te dvije stvari se ne smiju razdvajati. Koliko god zvučalo čudno, djeca zaista moraju da budu u školama, jer je naučno dokazano da je za njihov rast i razvoj najbolje da budu sa vršnjacima i ne postoji ništa što to može zamijeniti. Naša je želja da napravimo škole koje su otporne na novi koronavirus, da napravimo okruženje koje će da bude bezbjedno i za djecu i za nastavnike i sistem koji će omogućiti da obrazovanje funkcioniše u kontinuitetu”, istakao je Begić.

On je ukazao na to da su neke zemlje u ovu priču ušle relativno brzo i već sada imaju problem – otvaraju, pa zatvaraju škole, izoluju odjeljenja…

“Želja nam je da stvorimo sistem gdje će svaka škola zasebno, zavisno od epidemiološke situacije, da procijeni i da napravi lokalne akcione planove kako bi djeci omogućili bezbjedno školovanje”, istakao je Begić.

Prema njegovim riječima, svaki slučaj obolijevanja biće individualno epidemiološki ispitivan. Pri tom, smatra Begić, nije problem obolijevanje djece, jer škola može da funkcioniše i odjeljenje može da bude u školi ako je oboljelo i petoro ili desetoro đaka, pod uslovom da se nisu zarazili u školi.

“Problem su nastavnici. Ako imate deset učiteljica, pa oboli njih 4 ili 5, to nije isto kao kada oboli toliko đaka. O tome se strogo mora voditi računa. Zato i insistiramo na preporuci da svi nose maske, kako bismo zaštitili i djecu i nastavno osoblje. Podaci ukazuju da najveći broj djece se ne zarazi u školama, čak ni u porodicama, već u lokalnoj zajednici”, rekao je Begić.

Izvor TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply