Djeci potrebna velika podrška za povratak u škole

Polazak u školu je svake godine stresan, a u ovoj situaciji  taj stres je dvostruko veći. Iz tog razloga, djeci je potrebna velika podrška kako bi shvatili i prihvatili promjene. Psihološkinja Lidija Mirković smatra da će, uz takvu podršku, ulazak u škole ipak “dovesti stvari u red“.

“Djeci treba podrška da shvate odnos promjena. Svaka škola ima bar jednog od stručnjaka koji znaju da rade sa djecom. Treba da saslušamo šta je problem sa njihove tačke gledišta”, rekla je Mirković za Boje jutra TV Vijesti.

Ona savjetuje da bar jedan čas tokom nedjelje u školama bude posvećen ovoj temi.

“Neko treba da organizuje da se jedan čas priča sa djecom, šta im je problem, kako da ga riješe. Djeca već znaju da se nalaze u vanrednoj situaciji”, rekla je Mirković .

Prema njenom mišljenju, sa prvacima je lakše raditi nego sa starijim odjeljenjima.

“U startu bih izrelaksirala plan i program. Djeca ulaze u novu sredinu, imaju period adaptacije. Prvaci imaju manji stres u smislu promjene, jer ne znaju kako je ranije funkcionisalo”, rekla je psihološkinja.

Mirković smatra da nije problem u djeci, “problem je u nama odraslima, malo smo se zbunili”.

Iz tog razloga djeci, dodaje ona, treba govoriti o tome kako će biti u školi ali bez stresa, a treba im reći i da će sve ovo proći.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply