Nema promjena preporuke obaveznog nošenja maski u školama

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore smatraju da nema mjesta da se govori o promjenama preporuke obaveznog nošenja maski u školama od oktobra, kao i da je njihovo nošenje kod djece bezbjedno.

Epidemiolog prof. dr Dragan Laušević iz Instituta tvrdi da su pogrešne informacije da maske nisu bezbjedne za djecu, jer da je tako ne bi to bile preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, niti Američke pedijatrijske akademije.

„ Za većinu djece nošenje maski je bezbjedno, imamo određenih izuzetaka ali za njih će se nadležni dogovoriti. Nositi masku nije lako ali kod nas je vodeća jedna od naših kampanja: Ko istraje toga je i megdan“, poručio je on gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Laušević je najavio da će biti pripremljen video materijali i data uputstva za roditelje kako da sa djecom vježbaju nekoliko dana prije početka škole upotrebu maski.

Prema njegovim riječima, najmanju cijele školske godine, ako ne bude povoljna epidemiološka situacija, moraće da se nose maske i da bodrimo jedni druge u tome.

Laušević je mogućim najavio i to da škole u nekim crnogorskim opštinama, gdje je najnepovoljnija epidemiološka situacija, možda novu školsku godinu početi po smjernicama plana B, odnosno da svi učenici uče na daljinu.

Ministarstvo prosvjete, ni Institut za javno zdravlje, nisu do sada u preporukama pominjali plan B.

„Da smo krenuli 1. septembra morali bismo sada da zatvorimo sve škole. Osnovni preduslov da mogu škole nesmetano da rade jeste epidemiološka situacija. U svijetu ne postoje usaglašeni kriterijumi o tome kada škole prelaze na online sistem, odnosno plan B”, tvrdi Laušević.

Austrija pripremila plan za škole – razrađen koncept semafora

Laušević smatra da je jasno šta bi se desilo kada bi se u ovakvoj epidemiloškoj situaciji otvorile škole. To, kako je naveo, ne znači da škole neće početi 1.oktobra, već da će početi ali po planu B.

“Imamo još desetak dana i mislim da je krajnje vrijeme da preduzmemo sve i pokušamo da spustumo to na neku vrijednost koja će dozvoliti da po planu koje je napravilo Ministarstvo prosvjete obezbijedimo da barem jedan dio đaka nesmetano krene u školu“, rekao je Laušević.

U Institutu su jako sumnjičavi šta može da se desi u ovoj situaciji imajući u vidu iskustvo sa epidemijom gripa koja se generiše u školskim i predškolskim ustanovama i prenosi u domove.

Laušević pita da li može da dođe do daljeg širenja infekcije, da li može u novembru ili decembru kada krene i epidemija gripa to da dovede do takvog udara na zdravstveni sistem, koji apsolutno neće moći da odgovori ni dijagnostičkim mogućnostima ni bolničkim kapacitetima.

Zato nadležni i građani moraju, kako kaže, da pokušaju da urade sve da se obezbijedi učenicima, ali i nastavnom osoblju bezbjedan povratak u škole.

“Među nastavnicima je mnogo njih koji imaju neke hronične bolesti i kod kojih bi infekcija mogla da dovede do veoma ozbiljne situacije. Sve ono što se pokušava napraviti jeste da se balansira između koristi i moguće štete koja može da se desi”, objašnjava Laušević.

Prema njegovom mišljenju, tek će se na kraju školske godine, kada prođe i epidemija gripa, koja nekad traje i do aprila, imati sliks šta se to dešava sa COVID-om.

“Zato je mudro, u takvim okolnostima preduzeti sve da ne dovedemo prosvjetne vlasti u situaciju da svaki čas otvaraju i zatvaraju škole, kao što se to dešava u nekim država. Nažalost, može da se desi da 1.oktobra, ne na teritoriji cijele Crne Gore, jer imamo fleksibilan pristup, ali u nekim opštinama, gdje su vrijednosti trenutno preko 1000 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, može da se desi da škola počne, ali online. Prosvjeta je zato razvila i plan B“, istakao je Laušević.

On je naveo da nošenje maski nije nikakav problem u Kini, Tajvanu, Vijetnamu, Južnoj Koreji.

Te države su, dodao je on, prošle kroz jedan mali pakao 2003. godine kada jih je rođak ovog virusa – SARS, naučio da nošenje maski spašava glavu. Laušević podsjeća da ni za taj virus nije bilo ljekova niti načina liječenja, sa mnogo većom smrtnošću.

“On se nije mogao prenositi ako ja nemam simptome, što je bilo povoljnije. I za ovu bolest smo na početku isto mislili da se prenosi na takav način, odnosno da nema asimptomatskih nosilaca i da nema prenošenja u fazi inkubacije. Nažalost, nije tako, jer su ljudi jako infektivni dva dana prije pojave simptoma”, kaže Laušević.

U skladu sa tim, onda postulat koji je vrijedio na početku da samo osobe koje su bolesne treba da nose masku ne važi u ovom slučaju. Laušević je rekao da se COVID-19 ne dobija, on se uzima.

“To znači da se ja neću inficirati ovom infekcijom ako ja to ne želim, znači ukoliko se ponašam odgovorno“, objasnio je Laušević.

Izvor: TV Crna Gora

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply