U vrtićima “Ljubice Popović” očekuju manji broj djece

U podgoričkim vrtićima, koji pripadaju JPU „Ljubica Popović“, očekuju da će se od 1.oktobra, kada je najavljeno otvaranje, u njihove objekte vratiti mnogo manji broj djece nego minulih godina. Imajući takva saznanja od roditelja, u toj predškolskoj ustanovi, čije su jedinice i inače prebukirane, smatraju da će ipak moći da obezbijede siguran boravak djece, uz poštovanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete.

Prema riječima vaspitačice Milodarke Patković, koja je jedna od koordinatorki vaspitnih jedinica u JPU „Ljubica Popović“,  ovih dana završavaju generalno sređivanje svih objekata, čišćenje prostorija, kao i dezinfekciju igračaka, materijala i predmeta koji će se koristiti u radu sa djecom.

„Sređujemo dvorišta i sve pomoćne prostorije. Postavljeni su dozeri za dezinfekciju na ulazima i izlazima iz vrtića, ispred učionica i na svim ostalim mjestima gdje je to bilo potrebno. Organizaciju boravka djece u vaspitnim jedinicama radićemo prema preporukama Instituta za javno zdravlje, od samog prijema djece pa na dalje. To znači da jedan roditelj dovodi dijete u vrtić, uz obavezno nošenje maske i održavanje distance. Na ulazu u vrtić roditelj predaje dijete medicinskoj sestri koja ga zatim odvodi do učionice i do vaspitačice. Zamolili bismo roditelje za strpljenje i razmijevanje ukoliko eventualno bude potrebno ponekad sačekati par minuta dok se sve to obavi. Ipak, sve to radimo u najboljem interesu djece, zbog zdravlja i što veće bezbjednosti. Isti postupak biće i kada roditelj bude preuzimao dijete“, objasnila je Petković, gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti.

On je istakla da prema njihovim dosadašnjim saznanjima, koja imaju iz svakodnevne komunikacije sa roditeljima, misle da će broj djece, koja će  1.oktobra pohađati vrtiće, biti znatno manji nego što je inače u ovom periodu proteklih godina.

„Osim preporuka Instituta, još ranije smo dobili preporuke Zavoda za školstvo. Prethodni period veliki je stres i za nas odrasle, a posebno za djecu. Tek ćemo vidjeti kakve sve uticaje će to imati na njih. Mi ćemo nastojati da kroz igru, centre interesovanja, sa djecom razgovaramo i dobijemo povratne informacije kako su doživjeli sav ovaj period, da im objasnimo zašto je važno redovno pranje ruku, održavanje higijene, zašto je važno da ne zagrle i poljube drugara. Nastojaćemo da im sve to objasnimo kroz igru uloga, prilagođenu njihovom uzrastu i mogućnostima da to shvate. Djeca odmah pokazuju svoje emocije, pa aKo im se neko dopada i raduju mu se, to ispoljavaju bliskim kontaktom. Zato ćemo im objasniti da mogu nesto i da nacrtaju ili naprave i da na taj način obraduju svoje drugare. Objasnićemo im i na njima razmljiv način šta je to virus, kakve posljedice može da ima, zašto odrasli nose masku. Sve su to neke od teme kojima ćemo se baviti u narednom periodu, ali i svim onim aktivnostima kojima se i inače bavimo, a predviđene su našim planom i programom“, rekla je Petković.

Sve vrtićke jedinice će, prema preporuci IJZCG, imati po jednu zasebnu prostoriju, takozvanu izolaconu sobu, u slučaju da neko od djece ispolji simptome.

Ako neko dijete dobije temperaturu, ono se smješta tamo, obavještavaju se roditelji, epidemiološka služba i sanitarna inspekcija. Do dolaska roditelja sa djetetom će u toj prostoriji boraviti osoba zadužena za to, uz svu potrebnu zaštitu, kao što su maska , vizir i rukavice. Kada dijete napusti tu prostoriju, ona će biti dezinfekovana i generalno očišćena.

Kada je riječ o broju vaspitača i osoblja, Petković smatra da sudeći po saznanjima da će broj djece biti manji to ne bi trebalo da bude problem.

„Preporuke su da vaspitač boravi samo u jednoj učionici i da ne dolazi do miješanja djece iz različitih grupa. Zavisno od broja djece, procijenićemo da li je potrebno angažovati dodatni kadar“, kaže Petković.

Ona je podsjetila na još neke preporuke – da roditelj prije dolaska izmjere djetetu temperaturu i da ga ne dovode u vrtić ako je 37,2 ili veća. To pravilo važi i ako je dijete bilo u kontaktu sa osobom oboljelom od koronavirusa ili se sumnja. Isto važi i za zaposlene u vrtićima, koji su obavezni i da nose maske tokom cijelog radnog vremena.

„Ukoliko vremenski uslovi dozvole, planirano je da djeca što više borave vani, redovno ćemo provjetravati prostorije, češće prati ruke… Sve su to od preporuka koje ćemo naravno poštovati“, zaključila je Petković.

Izvor: TV Vijesti           

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply