Prikupljaće potpise i tražiti da svi idu u školu

Savjet roditelja srednje mješovite škole “Danilo Kiš” u ponedjeljak počinje da prikuplja potpise za peticiju, kojom će tražiti od Ministarstva prosvjete da se omogući i učenicima 2.3. i 4. razreda da pohađaju nastavu u klupama, a ne online.

Na danas održanom sastanku, Savjet je usvojio, sa jednim glasom protiv, Odluku o pohađanju nastave učenika.

“Imajući u vidu sve zdravstvene ali i još veće rizike za psihosocijalni razvoj djece u tinejdžerskim godinama, mi roditelji smo izričitog stava da naša djeca na našu odgovornost treba da idu u školu. Roditelji koji ne žele tu vrstu rizika da preuzmu imaju izbor da im djeca pohađaju nastavu online”, navodi se u saopštenju, prenosi RTV Budva.

Prikupljanje potpisa za peticiju organizovaće svakog dana od 8 do 12 časova, do četvrtka 24. septembra i pozivaju sve zainteresovane roditelje da dođu i potpišu je.

“Stava smo da ovim primjerom treba da se vode i druge škole u Crnoj Gori te da o budućnosti i psihofizičkom razvoju naše djece treba da odlučujemo mi roditelji, a ne kompromitovani NKT”, poručuju roditelji đaka SMS “Danilo Kiš”.

U Crnoj Gori nova školska godina počinje 1. oktobra, a biće organizovana tako da djeca od 1. do 6. razreda osnovnih škole, kao i prvaci u srednjim i gimnazijama, prate nastavu u prostorijama škola, dok ostali uče na daljinu.

Udruženje Roditelji je nekoliko dana nakon objavjivanja ovog plana tražilo od Ministarstva, između ostalog, da roditelji budu ti koji će birati model nastave, ali i da ona bude organzovana u skladu sa prostornim kapacitetima, brojem đaka i epidemiloškom situacijom u svakoj od opština i škola, a ne da se primjenjuje jedan model.

Ove semdice su UNICEF, Udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica, Pedagoški centar, Unija direktora škola Crne Gore i Sindikat prosvjete Crne Gore pozvali nadležne da omoguće da se svakoj školi dozvoli da samostalno donese odluku o najboljim načinima da organizuje kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije COVID-a-19.

Odgovor do sada nije dobijen.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply