Ko ne bude išao u vrtić, neće plaćati naknadu i ne gubi mjesto

Foto Vijesti

Roditelji koji su upisali djecu u javne predškolske ustanove, a ne budu željeli da ih šalju od oktobra, neće morati da plaćaju mjesečnu nadoknadu i “čuvaju im mjesto”, ali će o tome morati da obavijeste uprave vrtića.

Nekoliko roditelja kontaktiralo je prethodnih dana portal Roditelji.me da provjere da li njihovi ugovori sa JPU biti raskinuti ako djecu ne budu slali u vrtiće zbog bojazni od COVID-19 i ako ne budu plaćali mjesečnu cijenu boravka iishrane.

Iz Ministarstva prosvjete je tim povodom portalu objašnjeno da su sve JPU obavijestili o tome da u takvim situacijama ne naplaćuju mjesečnu naknadu, a podsjećaju da tako piše i u samom ugovoru.

Ako dijete ne boravi u Ustanovi duže od 15 dana, korisnik usluga je dužan obavijestiti Ustanovu o razlozima izostanka djeteta, piše u ugovorima.

Javne predškolske ustanove, kao i osnovne i srednje škole u Crnoj Gori počeće da rade od 1. oktobra, kada u zemlji počinje nova školska godina.

Djeca u vrtićima provodiće više vremena na otvorenom, a dok budu u prostorijama vrtićkih jedinica neće morati da nose maske.

Osoblje će biti u obavezi da nosi maske. Uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor. U tim slučajevima osoblje je dužno da nadzire pravilno nošenje maski.

Roditelj ili druga osoba koja dovodi dijete u predškolsku ustanovu moraće da nosi masku i, zajedno sa djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba. Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima/dovodi vaspitač.

Sve osobe koje nose maske, kako piše u saopštenju, trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi.

“Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku”, pojašnjava Ministarstvo prosvjete.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply