Elektronske knjige pomažu da dijete zavoli čitanje

Ni magični svijet knjiga nije ostao imun na razvoj tehnologije. Tako se danas one sve više pojavljuju i koriste u  potpuno novom ruhu, zvanom elektronske knjige (e-knjige). Ne samo da su e-knjige postale široko rasprostranjene u svijetu odraslih, već su se naročito razvile i elektronske knjige za djecu. Upravo ova činjenica, inspirisala nas je da još jednom oživimo naš istraživački duh i da sa vama podijelimo mnoge korisne informacija koje je važno znati kada je riječ o dječijim e-knjigama.

E-knjige dizajnirane za djecu često posjeduju multimedijalne sadržaje – od povećanja fontova slova i zumiranja riječi,  do različitih animacija i zvučnih efekata, elemenata kao sto su igrice i puzzle, kao i mogućnosti kliktanja na riječ i dobijanja objašnjenja njenog značenja i izgovora. Prema nedavnom istraživanju National Literacy Trust-a, koje se najviše bavilo uticajem e-knjiga na ponašanje i stavove djece, upravo zbog ovoga e-knjige nisu samo dobra alternativa knjigama od papira, već zapravo imaju i iznenađujuće prednosti.

Mogućnost interakcije sa knjigom, putem kliktanja riječi i raznih animacija, motiviše dijete da dovoljno dugo ostane pri knjizi ali još važnije da mnogo lakše razumije značenje i suštinu onoga što je pročitalo.

Ono što se takođe ističe kao velika prednost e-knjiga, a što je posebno značajno za roditelje, jeste to što uz pomoć ovih knjiga djeca mnogo brže mogu da savladaju vještinu čitanja i kasnije mnogo lakše razumiju i riječi napisane na papiru. Isto tako, e-knjige su korisne i za one mališane koji već umiju da čitaju, jer kako pokazuje istraživanje, e-knjige mogu unaprijediti postojeće čitalačke sposobnosti djece, upravo zahvaljujući svojim različitim multimedijalnim sadržajima i opcijama.

Rezultati istraživanja pokazali su da je dvije trećine djece, koja su učestvovala u ovom ispitivanju, reklo kako je uživalo u čitanju koristeći tehnologiju. Prije susreta sa e-knjigama isti ovi mališani, čitanje su ocjenjivali kao “teško i dosadno”. Isto tako, čitanje e-knjiga uticalo je i na promjenu mišljenja prema klasičnim knjigama.

Naime, prije početka istraživanja samo deset odsto mališana reklo je kako uživa u čitanju običnih knjiga, dok je taj broj nakon istraživanja porastao na čak 40 odsto.

E – knjige omogućavaju da u samo jednom džepu, na svom telefonu ili tabletu, sa sobom stalno nosite gotovo cijelu bilbilioteku različitih knjiga i pristupite im kada god želite. Takođe, nemojmo zaboraviti, da je pojava e-knjiga otvorila i mogućnost čitanja knjiga na svim jezicima svijeta, kojima često nismo imali pristup ili su bile previše skupe kako bismo ih kupili.

Isto tako, što je možda i još važnije, većina e-knjiga može se naći potpuno besplatno ili upola jefitnije od njihovih papirnih verzija. Tako je, na primjer, sajt Digitalne srpske dječije biblioteke, samo jedan u velikom broju različitih sajtova na kojima možete pronaći neke od najljepših dječijih knjiga i to potpuno besplatno.

Ukoliko ste bar na trenutak pomislili da “e-knjige nisu prave knjige i ništa nije bolje od papira”, ne možemo reći da ste u potpunosti pogriješili.

Prevlačenje prstom po tabletu ili ekranu telefona, mnogima neće pružiti isto zadovoljstvo kao okretanje stranice klasične knjige. To pokazuju i istraživanja, koja tvrde da djeca koja čitaju klasične knjige pokazuju mnogo veći stepen zadovoljstva, nego ona koja čitaju samo e-knjige.

Ukoliko osjećaj zadovoljstva ostavimo po strani, jer on je ipak samo subjektivna kategorija, e-knjige mogu negativno uticati i na još jedan važan aspekt  koje čitanje u djetinjstvu sa sobom nosi. To je interakcija između roditelja i djeteta.  Kada djeca i roditelji čitaju klasične knjige oni češće pričaju i razmjenjuju ideje i razmišljanja, nego što je to slučaj sa e-knjigama. Zajedničko okretanje strana pomaže im da se međusobno povežu i na taj način grade odnos koji traje dugo nakon što se ritual čitanja završi. Ovo naravno ne znači da roditelji i djeca ne mogu zajedno uživati u e-knjigama, već da mališani poneseni brojnim multimedijanim opcijama e-knjiga često neće osjetiti potrebu da komuniciraju sa roditeljima i okolinom.

Ključ je u davanju mogućnosti izbora. Svako dijete je drugačije i zato ne treba očajavati ukoliko vašem djetetu klasične knjige nisu zanimljive, ali zato vrlo rado želi da čita elektronske knjige za djecu. Svaka vrsta čitanja je dobro čitanje i ne postoji razlog zbog koga biste dijete ograničavali na samo jedan izbor. Ipak, treba imati na umu, da e-knjige, kao i sve što nas okružuje, zaista imaju brojne prednosti ali i određene nedostatke. Upravo zbog toga, treba biti informisan, obazriv i znati pravilno balansirati kada je riječ o njihovoj upotrebi. Tehnologija je, uostalom, uvijek korisna kada se pametno upotrebljava.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply