Art TV vodi djecu u svijet mašte

Umjetnik iz Podgorice, Vladan Bošković, kojeg je udruženje Roditelji ugostilo u toku prvog talasa korone u dvije Zanimaonice, pokrenuo je Art TV odnosno YouTube kanal na kojem će objavljivati desetominutne video sadržaje, u toku kojih će najmlađe voditi u svijet mašte budeći im kreativnost.

On je tokom karantina imao zadatak da pripazi na mlađe članove porodice a onda je ubrzo i shvatio da ih nije tako lako umiriti. Odluči je da im zaokupira pažnju pravljenjem raznih stvari od materijala koje ima u kući (salvete, rolne toalet papira, slamčice). To je bio sjajan recept za njihovu koncentraciju i zanimanje. Ubrzo nakon toga je snimio prvu Zanimaonicu, koju je realizovao u saradnji sa udruženjem Roditelji i portalom Roditelji.me.

Nakon toga, Vladan se prijavio na konkurs Ministarstva kulture, sa sličnom idejom koju su podržali. Inspiraciju za ovaj koncept pronašao je, kaže, u italijanskim dječijim emisijama emitovanim tokom devedesetih godina koje su umnogome uticale da se i sam okrene umjetnosti.

“Razočaran nekreativnošću dječijih emisija, tj. generalno programa, koji uče dječake da budu agresivni borci- ratnici, a djevojčice da budu lijepe i to je to, odlučio sam se da pokušam da im prenesem ljepše djetinjstvo, koje smo mi djeca devedesetih imali, makar što se tiče TV programa i zanimanja”, kazao je Vladan za FOS.

Zato je odlučio da prvo snimi deset epizoda, a potom je taj broj povećao na 16, ali s dobrim razlogom jer bi posljednja bila emitovana pred novogodišnje praznike, a tek tada inspiracije za video materijale falilo ne bi jer bi najmlađi učili da dekorišu jelku, kuću, kamin…

Vladan ne krije da rad sa djecom zahtijeva posvećenost i strpljenje. Najmlađe je najteže animirati no to njemu nije problem s obzirom na brojno radno iskustvo koje ima iza sebe.

“Tokom studenskih dana, bio sam prinuđen da dajem časove crtanja i slikanja djeci i odraslima. Tad, željan šetnje i slobode, mislio sam da je to neka kazna. Međutim, iz ovog ugla posmatranja skapirao sam da je to bila sjajna životna lekcija te da sam svojim ranim radnim navikama doprinio i naučio da radim i sa djecom i sa odraslima. Pored toga Cineplexx, s kojim sarađujem više od pet godina u svojim prostorijama ima rođendaonicu, u kojoj nerijetko držim časove tokom ‘porodičnog dana’, gdje bude i više od 50 mališana… Tako da na moju veliku sreću, znam kako da im održim pažnju”, priča Vladan.

Pored kvalitetne zabave, primarni cilj Art TV-a podržanog kroz projekat Živimo kulturu jeste i edukacija najmlađih.

Vladan objašnjava da je pedagoški pristup jako bitan, pored sadržaja koji je nažalost djeci dostupan – agresivnih filmova, serija, nemoralnih rijaliti programa, ere nekulturnih Youtube zvijezda i raznih gejmera, tiktokera koji nikako ne šalju nikakvu pozitivnu poruku.

“Jako je bitno da sam pristup emisije bude nenametljiv, i da ih spontano naučim da oslobode svoju kreativnost i svoje ideje. Blagosloven sam majkom, koja je sve moje ideje podržavala pa mi je od malih nogu dozvoljavala da crtam i šaram kućne zidove, što svakako ne očekujem od djece koja će gledati video sadržaj”, dodaje Vladan.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply