Tečnost važnija od probiotika

Iako je ljeto već na izmaku, zbog visokih temperatura, posljednjih dana povećan je broj oboljelih od stomačnog virusa, posebno među djecom. Pedijatar dr Vjera Janković savjetuje roditelje da u slučaju obolijevanja ne posežu odmah za lijekovima, jer je najvažnija stvar u borbi sa stomačnim  virusom rehidracija i zaustavljanje povraćanja. Nakon toga, ne treba uvoditi nikakve stroge dijete, jer se djeci ipak mora obezbijediti kvalitetna kalorična ishrana.   

Prema ocjeni dr Janković iz ordinacije „Dr Mica“, visoke temperature u ovo doba godine pogoduju širenju stočanog virusa kod djece i iako je to najčešća ljetnja infekcija, nije iznenađujuće da se pojavi i sada.

„Simptome stočanog virusa roditelji najčešće lako prepoznaju jer dijete počne da povraća. To je prvi najčešći znak. Dešava se u prvi mah da dijete povrati mnogo puta, takoreći u nizu, poslije svakog gutljaja vode. Onda se sve to nekako blago smiri, pa se nastavi ili sa povišenom temperaturom ili se dijete odmah dobiju tečne stolice. U svakom slučaju, ti simptomi su obilježje ovog virusa. Naravno, djeca su onda neraspoložena, malaksala, odbijaju da jedu, eventualno i da piju. Sve to može potencijalno da ugrozi dijete, pa se zato i obraća velika pažnja na ovu bolest.  Roditelji najčešće odmah posežu za lijekovima, što je i normalno, ali to ne treba činiti kada je u pitanju stomačni virus, posebno kada dijete povraća. Prva i osnovna stvar je rehidracija. Ona je na početku oralna, djeci se daju rehidracione tečnosti koje se u obliku praška mogu kupiti u svakoj apoteci. Dijete to treba da pije često i po malo. Ako dijete neće da pije ili nastavi da povraća poslije svakog gutljaja takve tečnosti onda je potrebno uključiti intravensku infuziju. To naravno procjenjuje pedijatar, u kojoj je fazi bolesti dijete, da li uopšte nije dehidrirano ili je riječ o lakšoj, srednjoj ili teškoj dehidraciji“, objasnila je dr Janković u emisiji Boje jutra, TV Vijesti..

Prevencija je, kako je dodala, ista kao i za svaki drugi virus, jer se prenose prljavim rukama, kontaktom i kapljičnim putem.

„Konkretno za crijevni virus tipično je prenošenje prljavim rukama. Prevencija je u suštini da se izbjegavaju mjesta gdje ima puno ljudi, pogotovo kada je kao sada povećan broj djece sa stomačnim virusom“, navela je Janković.

Nakon rehidracije djeteta, roditelji mu moraju obezbijediti i adekvatnu ishranu. „Dozvoljeno je da dijete pije vodu, ne treba mu to nikako uskraćivati. Preporučuje se da mu se daju lako svarljive namirnice, neka domaća supa ili čorba sa puno povrća, pirinča i mesa. Zabluda je držati dijete na dijeti, jer se ono tako dodatno iscrpljuje. Onda je i dalje malaksalo i ne može da se oporavi. Ishrana treba da bude kvalitetno kalorična i usmjerena na jela, poput laganih čorbi koje u sebi sadrže sve minerale i vitamine potrebne za okrepljivanje. Ne treba davati slatkiše, čak ni voće. U slučaju stomačnog virusa daje se djeci samo banana, eventualno pečena jkabuka. Obroci treba da budu češći i manji, jer će se tako stomak smiriti i neće biti barem pretjeranog povraćanja. U drugoj fazi onda ćemo lakše izaći na kraj sa tečnim stolicama, kad dijete već počne da jede i pije. Onda možemo da uključuimo eventualno i neki probiotik, što će djetetu bar malo da pomogne. To nijesu lijekovi koji mogu bukvalno da izliječe istog momenta. Za liječenje treba vremena, obično takve infekcije traju tri do pet dana“, kazala je dr Janković.

Kao najčešći zabludu roditelja ona je navela to što odmah pokušavaju da djetetu daju lijekove.

„Nije nam cilj da nakljukamo djecu nekim lijekovima, jer time ništa ne postižemo. Roditelji moraju da shvate da onoliko koliko dijete gubi mora i da nadoknadi, kroz vodu, rehidracionu tečnost, pa kasnije i uzimanjem supa, čorbi i drugih jela. Kada dijete prestane da povraća mogu mu se dati i neki multivitaminski preparati koji bi mu dali zalet za oporavak, ali čim počne normalno da jede sve vitamine može unijeti prirodnim putem“, zaključila je Janković.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply