Neki privatni vrtići ipak rade kao kreativni centri

Od početka septembra primjetno je otvaranje privatnih vrtića pod maskom kreativnih i edukativnih centara, s obzirom na to da oni ne podliježu zabrani rada izdatoj od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Ministarstva prosvjete. Te tvrdnje danas je iznijela organizacija Odgovorni građani Crne Gore,  iz koje navode da su pod okriljem novooformljenih kreativno/edukativnih centara, već počeli da rade internacionalni vrtić “Maša”, sada kreativni centar “Simba DOO” Podgorica, kao i PPU “Pinokio” Podgorica i PPU “Vini Pu” Budva, sada kao NTC klubovi.

Iz organizacije Odgovorni građani ocjenjuju taj potez kao uznemirujuć, jer je riječ o zdravlju, ističući da je očigledno da je na snazi ignorisanje preporučenih mjera zaštite od koronavirusa.

Kako navode, novi koronavirus donio je niz promjena u svakodnevnom životu odraslih ljudi i njihove djece, a jedna od prvih mjera sa ciljem zaštite od virusa bila je zatvaranje škola i vrtića.

“Od marta roditelji djece koja pohađaju neku vaspitno-obrazovnu ustanovu, prestankom njihovog rada, snalaze se kako bi ispunili i izbalansirali obaveze koje im namjeću posao i uloga roditelja. Prestanak rada, a samim tim i izvora prihoda, naveo je pojedine direktore privatnih predškolskih ustanova da pribjegnu alternativnom načinu realizacije svog rada i djelovanja”, naglasili su Odgovorni građani.

Pojašnjavaju da sada vrtići “izdaju” svoj prostor kreativnom/edukativnom centru u kojem se obavljaju regularne vrtićke aktivnosti.

“U prilog tome da su pojedini vrtići nastavili svoju djelatnost iako su samo promijenili sferu djelovanja u dozvoljenu, govore poruke i obavještenja roditeljima koje direktori šalju u roditeljske viber grupe, činjenica da isti vrtićki kadar radi u toj ustanovi, kao i da je većina djece ona koja je do prije korone pohađala vrtić”, ističu i napominju da su u izvodima iz baze CRPS-a osnivači novih centara takođe i osnivači samih vrtića, a ako ne oni lično, onda članovi njihove porodice.

Sve to, kako kažu, bilo bi manje uznemirujuće da nije riječ o zdravlju, djeci i kompromitovanju uloge povjerenja koje bi trebalo da imamo u takve institucije i direktore, odnosno osnivače koji stoje ispred njih.

“Ne ulazeći u to da li je ovaj potez pravno legitiman i potkrijepljen adekvatnom dokumentacijom, očigledno je da je na snazi ignorisanje preporučenih mjera zaštite od korona virusa i direktan izlazak na crno tržište u kojem ne postoji adekvatna kontrola, praćenje i evaluacija samog rada i brige o djeci. Iako razumijemo činjenicu da roditelji pristaju na ovakav kompromis i prepuštaju djecu novonastalim kreativno-edukativnim centrima, a do prije korone vrtićima na povjerenje, zabrinuti smo za opstanak i očuvanje kredibiliteta privatnih predškolskih ustanova, kao i za dalji tok rada ovog hibridnog sektora”, dodaju iz organizacije Odgovorni građani.

Privatne predškolske ustanove bi, naglašavaju oni, trebalo da budu i ostanu takve – da se u njima djeca čuvaju, obrazuju i vaspitavaju, a ne da degradiraju svoje djelovanje na puko čuvanje djece, uz zanemarivanje glavnog aspekta delovanja – brige o sigurnosti i zdravlju djece.

“Pretpostavljamo da će i ubuduće ovaj model koristiti ako na snagu bude stupala zabrana o radu obrazovnih ustanova zbog sprječavanja širenja koronavirusa, jer će vrtići, a sada kreativno/edukativni centri raspolagati rješenjem i dokumentacijom za oba slučaja (dok rade kao vrtići ili ako zabrana stupi na snagu, pa onda rade kao kreativno/edukativni centri)”, navode Odgovorni građani.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply