Razmotriće i mogućnost ugradnje zaštitnih pregrada

Vaspitači će od 1. oktobra, za kada je najavljen početak rada predškolskih ustanova, morati najviše da brinu o distanci među djecom, pa će, kako je preporučeno iz Ministarstva prosvjete, više vremena posvetiti individualnim, a ne kolektivnim aktivnostima najmlađih. Nadležni iz resora prosvjete razmotriće i svrsishodnost upotrebe zaštitne pregrade od pleksiglasa.

Upitani na koji način će obezbijediti poštovanje mjera za suzbijanje širenja korona virusa u vrtićima, imajući u vidu da su mnoge ustanove i u normalnim okolnostima prebukirane, kažu da će u svim objektima biti obezbijeđeni svi neophodni dezificijensi, ali i beskontaktni toplomjeri.

“Kada govorimo o značajnom broju djece, tu se misli na glavni grad i nekoliko primorskih predškolskih ustanova, ne na sve”, rekli su iz Ministarstva prosvjete Pobjedi.

Dodaju da prevencija među djecom od dvije, tri ili četiri godine se ne obezbjeđuje na isti način kao kod starije djece – konstantnom distancom, maskama…

“To je svima jasno. Upravo zato će najmlađa djeca više vremena biti na otvorenom”, navode oni.

U slučaju širenja koronavirusa tvrde da imaju dovoljno kadra u predškolskim ustanovama, ali nijesu precizirali koliko je zaposlenih u vrtićima inficirano, koliko je među njima vaspitača/ica, i koliko ih je u samoizolaciji.

Nedavno je Ministarstvo prosvjete saopštilo da će predškolske ustanove početi da rade od 1. oktobra uz poštovanje svih strogo propisanih mjera koje je uputio Institut za javno zdravlje.

Zaposleni u vrtićima će biti u obavezi da nosi maske, ali ne i djeca.

Uprkos tome, roditelji mogu da insistiraju da njihova djeca nose maske dok su u vrtiću, ako mališani to prihvataju.

Povodom najava da će Ministarstvo “razmotriti svrsishodnost upotrebe pleksiglasa”, predsjednica Aktiva direktora predškolskih ustanova Crne Gore Senka Vuksanović je ranije ocijenila da to nije moguće.

“Razgovarali smo i o tome, možda smo sebični, ali smo isključivo protiv postavljanja paravana. Dijete od dvije godine ne možete zatvoriti u jedan prostor. Vaspitači tu imaju još veću odgovornost, ali mi smo i kada su vrtići otvoreni u junu funkcionisali besprekorno i odgovorili na sve preporuke”, rekla je Vuksanović u razgovoru za TV Vijesti.

Izvor: Pobjeda, TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply