Jedinstveni princip ne mora važiti za sve škole

Epidemiolozi u Crnoj Gori smatraju da je bilo uslova da online nastava za sve đake počne 1.septembra, kao i da isti jedinstveni princip ne mora važiti za sve škole. Ipak, prema ocjeni epidemiologa dr Milka Joksimovića, nađeno je kompromisno rješenje jer “epidemiolozi ne žive sami za sebe” i moraju da se usklađuju sa drugima.

Pitanje zašto će sva djeca, posebno ona u manjim sredinama gdje je epidemiološka situacija dobra, kao i u školama sa manjim brojem đaka, morati da počnu novu školsku godinu prema pravilima za sve, opravdana su i prema mišljenju dr Joksimovića iz Instituta za javno zdravlje. Sa epidemiološkog stanovišta, izuzeci su mogli biti napravljeni za sve one koji imaju uslova.

„ Kao epidemiolog, ni ja ni moje kolege mislim da ne bismo imali ništa protiv da je u nekim sredinama škola počela 1. septembra.  Na primjer u Šavniku, Tomaševu ili negdje gdje su manje škole, u kojima se jasno može poštovati distanca i sve kontrolisati, sa epidemiološkog stanovišta tu ne bi bilo nikakvih problema. Takođe, mislim da su nadležni iz Ministarstva prosvjete insistirali i željeli da sva djeca krenu istovremeno zbog sinhronizacije školskog programa, imali su svoje razloge koje takođe treba poštovati da ne bi došlo do disbalansa, jer mi onda bilo teško uskladiti školske programe. Sa epidemiološkog stanovišta to je moglo da se desi, kao i što je onlajn nastava mogla da počne od 1.septembra. Gdje god rizik nije veliki mi nemamo problem, ali isto tako znamo da epidemiolozi ne žive sami za sebe i moramo da se usklađujemo sa drugima. Zato je i nađen ovakav kompromis, a vrijeme će pokazati koliko će se uspješno sprovoditi“, kazao je Joksimović za Boje jutra TV VIjesti.

Prema njegovim riječima, početak školske godine ga plaši kao i svaki vid grupisanja kako djece, tako i odraslih.

„Danas je 14. septrembra i kada pogledate broj oboljelih niko ne bi trebalo da ima dilemu da li je naša preporuka o odlaganju te klasične školske godine bila potpuno opravdana. Možete misliti šta bi bilo da je počela normalna nastava u školi u ovakvim uslovima, sa ovakvim nivoom obolijevanja. Do 1.oktobra imamo još 15 dana, vidjećemo kako će se situacija odvijati, ne bih isključio apsolutno ništa iako sada po našim planovima i preporukama tačno su određene smjernice da u  kontrolisanim uslovima može da teče školska godina. Naravno, neminovno je da će i tu biti određenih problema i nedoumica“, smatar Joksimović.

On nije mogao precizirati u kojim slučajevima će doći do zatvaranja pojedinih škola ili slanja dijela odjeljenja u izolaciju.

„Ne možemo reći koji je to procenat obolijevanja da bi se donijele takve odluke. Uvijek sam za to da se sprovede epidemiološko istraživanje. Može se desiti da u više odjeljenja imate po jednog ili dvoje oboljelih, ali ako ste sproveli istraživanje i ako su ostali poštovali preventivne mjere škola može da nastavi nesmetano da radi. Sa druge strane, može se desiti da imate u dva ili tri odjeljenja veći broj oboljelih, pa ćete cijeli dio škole morati da zatvorite. Mislim da nije čak ni propisana precizna cifra ili neka granica koja će biti odlučujuća za takve odluke, jer je uvijek potreban individualni pristup, koji je u ovoj situaciji i najbolji“, istakao je Joksimović.

On smatra da je veći rizik da će roditelji, koji na primjer borave u kafićima,  donijeti virus i zaraziti djecu, nego što će ga djeca prenijeti njima iz škole. „Vremenom i mnogim naučnim studijama u posljednje vrijeme pokazalo se da je maska izuzetno korisno preventivno sredstvo, što mi nismo znali u februaru i početkom marta. Razumijem roditelje koji pitaju zašto maske i na časovima, ali zaista jesam za to da djeca nose maske, bez obzira što je preporučena i fizička distanca i održavanje higijene. Znamo da je pogotovo djecu od prvog do šestog razreda teško držati na jednom mjestu, tako da mislim da to nošenje maski zaista može prilično da pomogne“, kazao je Joksimović.

Kada je riječ o preventivnim sredstvima čiju upotrebu država propiše kao obaveznu , kao na primjer maske u školama, on ističe da nadležni moraju biti pažljivi koliki je to udar na roditeljski budžet i da li to svi mogu da obezbijede.

„Sve ono što propišete kao obavezno, smatram da bi trebalo i da obezbijedite ljudima ili  da bude veoma jeftino ili besplatno. Razmijem roditelje u tom dijelu, ali ih ipak pozivam na razumijevanje, jer ovo nije bitka samo zdravstvenog sistema“, rekao je Joksimović.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply