NKT ponovo bez konkretne mere za plaćeno odsustvo

Ilustracija

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je imalo novu sjednicu, na kojoj se, između ostalog, bavilo i pravom na plaćeno odsustvo roditelja djece od 7 do 11 godina ali nije donijelo novu mjeru na osnovu koje bi oni mogli to da iskoriste.

“NKT je konstatovalo da je Institut za javno zdravlje pravovremeno predočio Ministarstvu prosvjete sve preporuke u vezi sa početkom školske godine i da je Vlada u okviru mjera obezbijedila sredstva za isplatu plaćenog odsustva roditelja djece mlađe od 11 godina te da se donošenjem Školskog kalendara od strane Ministarstva prosvjete stvaraju i formalni uslovi za isplate”, piše u nedovoljno jasnom pasusu saopštenja nakon sjednice.

Portal Roditelji.me je provjerio večeras najnovije objave u Službenom listu, gdje nema nikakvih novih objava pa samim tim ni mjere u vezi sa plaćenim odustvom. Ni na sajtu Vlade, u posebnom odjeljku u kojem se nalaze sve važeće mjere i preporuke NKT, ništa nije mijenjano u segmentu koji se odnosi na obrazovanje i roditelje.

To znači, da kao ni do sada, a od 1. septembra kada je trebalo da počne nova školska godina, koja je odložena odlukom Ministarstva prosvjete, roditelji neće imati na šta da se pozovu tražeći od poslodavaca da koriste ovo pravo.

Više stotina roditelja kontaktiralo je uduruženje Roditelji posljednjih dana, osim da se interesuje kada će najavljeno pravo moći da koriste i da obavijesti da su im poslodaci objasnili da nema ni jednog važećeg propisa koji im tako nešto dozvoljava. Osim toga, i roditelji koji su od 1. septembra najavili korištenje plaćenoh odsustva, a nakon najave Ministarstva prosvjete, dobili od poslodaca poziv da se vrate na posao.

Udruženje Roditelji je prvi dopis u vezi sa ovim plaćenim odsustvom uputilo NKT-u 28. avgusta tražeći da na vrijeme donese mjeru na osnovu koje će roditelji moći od 1. septembra da ga koriste. S obzirom na to da nije stigao nikakav odgovor, sličan dopis je dostavljen i predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću i ministru prosvjete Damiru Šehoviću. Nakon nekoliko dana ignorisanja, novi dopis je upućen Ministarstvu ekonomije, na koje su roditelje, kako su nas obavještavali, upućivali iz Ministarstva prosvjete. Istog dana je Ministarstvo ekonomije objavilo na Twitter nalogu da će subvencionisati septembarske zarade roditelja koji budu koristili ovo pravo, ali se na tome sve i završilo. Nikakava mjera niti odluka nije donijeta.

Udruženje Roditelji se zatim pismom obratilo premijeru tražeći da naloži NKT-u da se ovo pitanje konačno riješi.

Jedini odgovor koji je Udruženju za više od 15 dana dobio je od Ministarstva prosvjete, i to da oni nijesu nadležni za pravo na plaćeno odustvo.

Pravo na plaćeno odsustvo trenutno mogu da koriste roditelji djece vrtićkog uzrasta koji su slali djecu u dežurne vrtiće, a koji su zatvoreni odlukom NKT-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply