Mjesta u školi na pretek, stariji đaci ipak ostaju kod kuće

Marja, učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Tomašević“ u Virpazaru, od 1. oktobra će pratiti onlajn nastavu od kuće, iako mjesta u njenoj školi ima na pretek, a kabinet inače dijeli sa manje od deset vršnjaka. Njena škola trenutno ima 82 đaka i jedna je od mnogih u Crnoj Gori koje bi mogle odgovoriti izazovu da organizuju nastavu za sve razrede, ali izuzetaka nema zbog odluke Ministarstva prosvjete.

Apeli roditelja i zahtjevi direktora nekih škola ne utiču na smjernice Ministarstva prema kojima se u školske klupe vraćaju samo učenici od I do VI razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola. Prema riječima Marjinog oca Radovana Pobora, roditelji su se nadali da će nadležni ipak imati razumijevanja makar za škole koje imaju dovoljno prostornih kapaciteta, a mali broj đaka. Kabineti te škole imaju po skoro 50 kvadrata, a sedmi, osmi i deveti razred pohađa manje od 30 učenika.

„Kao roditelji smatramo da bi se nastava za sve razrede mogla organizovati. Pri tom sam siguran da bi se u interesu zdravlja djece i nastavnog osoblja ispuniti svi higijenski uslovi. U našoj školi je problem što mnogo djece dolazi sa sela, nemaju interneta, neka područja nisu čak ni pokrivena signalom. Sve to nameće roditeljima velike materijalne troškove kako bi omogućili djeci da prate nastavu na daljinu i komuniciraju sa nastavnicima”, rekao je Pobor za portal Roditelji.me, čije troje djece pohađa školu u Virpazaru, ali se u učionicu vraća samo jedno.

Iz Ministarstva su najavili da će od 1. oktobra djeca i nastavnici morati da koriste i posebnu platformu, a većina đaka škole nema tehničkih mogućnosti za to.

Neki nastavnici predavaće u dvije i u više škola. Kada završe nastavu sa mlađim razredima, rad sa starijima moraju nastaviti popodne i uveče, jer uz donijete mjere vremena nema za drugačiju organizaciju.

„Lično kao roditelj ne želim da dopustim da moja djeca cijeli dan prate onlajn nastavu i budu na telefonima, jer bi za sve bilo bolje da pohađaju nastave u školi“, izričit je Pobora.    

V.d. direktorka OŠ „Jovan Tomašević“, Jadranka Pešić smatra da je škola mogla odgovoriti izazovu da organizuje časove u školi za sve đake, ali su im ipak vezane ruke.

„Na sastancima sa članovima Savjeta roditelja i Nastavničkog vijeća ocijenili smo da bismo, s obzirom da imamo samo 82 đaka, a školu je nekada pohađalo čak 500, mogli da ispunimo sve preporuke i organizujemo nastavu i za učenika završna tri razreda. Tim povodom sam se obratila Ministarstvu prosvjete i dobila sam informaciju da moramo striktno poštovati smjernice koje su iste za sve škole u Crnoj Gori. U trećem ciklusu imamo manje od 30 đaka, pa smo ocijenili da bismo mogli organizovati časove i za njih, posebno ako se ima u vidu da naši kabineti imaju po skoro 50 kvadratnih metara“, kazala je Pešić.

Poseban problem za ovu školu predstavlja i organizovanje prevoza za djecu, koja dolaze iz čak 24 okolna sela i Vranjine.

„Škola ima dva kombi vozila, ograničen broj mjesta, a 90 posto djece koristi prevoz. Očekujem smjernice od Ministarstva na koji način da u tim uslovima obezbijedimo distancu i bezbjedan prevoz za sve đake“, istakla je Pešić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply