Uprava vrtića na vrijeme znala da u školi nema mjesta

Osnovna škola “Savo Pejanović” iz Podgorice obavijestila je upravu JPU „Đina Vrbica“ još početkom godine da u predstojećoj školskoj godini škola neće moći da im ustupi dio prostora za predškolsku grupu u vrtićkoj jedinici koja je bila u njihovom objektu.

Djeca su ipak upisana, a roditelji o prestanku rada Bubamare II obaviješteni tek juče.

Povodom odluke o zatvaranju vrtićke jedinice Bubamara II, smještene u podgoričkoj OŠ“Savo Pejanović“ neki od roditelja predškolaca koji moraju prepisati svoju djecu u druge vrtiće, obratili su se i direktorici te škole Biljani Krivokapić.

„Početkom ove godine smo obavijestili direktora Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ Vuka Stanišića o tome da će prostorni kapaciteti koje im je škola ranije ustupila na korišćenje biti potrebni za realizaciju nastave za naše učenike. S obzirom na to da je uprava vrtića na vrijeme bila upoznata sa našim namjerama i očekivanjima za dolazeću školsku godinu, kao i da su to prostorije škole koje su bile privremeno ustupljene vrtiću, smatram da se rješavanju ovog problema trebalo pristupiti mnogo ranije. To već nije u domenu naše nadležnosti“, kazala je Krivokapić, uz napomenu da se prema svakom roditelju i djetetu u ustanovi na čijem je čelu odnose veoma posvećeno i profesionalno, kao i da rade sve u interesu djece.

Ona žali što ne može izaći u susret roditeljima djece iz vrtićke jedinice Bubamara II, i objašnjava da prioritet imaju djeca koja su učenici njihove škole.

O tome da vrtić, smješten u ovoj podgoričkoj školi, prestaje sa radom roditelji su upoznati tek u srijedu, dopisom koji im je uputio direktor Stanišić.

Mnogi od njih koji su se juče i danas obratili Udruženju Roditelji brinu kako će njihova djeca, od kojih većina već godinama imaju iste vaspitačice i iste grupe, opet morati, u već otežanim uslovima, da prolaze kroz period adaptacije na novo okruženje. Roditelji objašnjavaju da neki od njih imaju i djecu koja su upisana u obližnji vrtić “Bubamara I”, pa bi to značilo da ih daju na čuvanje predškolskim jedinicima u različitim djelovima grada.

“Obavještavamo vas da od školske 2020/21. godine vaspitna jedinica “Bubamara II” prestaje sa radom. Naime, u OŠ “Savo Pejanović” upisan je veći broj djece, te se iz tog razloga prostorni kapaciteti ne mogu ustupiti na korišćenje toj ustanovi.

Ovim putem želimo da vas informišemo da možete da uradite prepis djece starijeg uzrasta (5- 6 godina) u okolne vaspitne jedinice: „Jelena Ćetković II“  (JU OŠ 21. maj, Ulica V proleterske bb) i Stara Varoš (Ulica Špira Mugoše br. 12). Osim navedenih vaspitnih jedinica, postoji mogućnost prepisa djece u novi rekonstruisani dio jedinice Mogli u Ulici princeze Ksenije br. 6 na Zabjelu. Molimo vas da do 14. septembra tekuće godine obavijestite vaspitače koju vaspitnu jedinicu će dijete pohađati”, naveo je Stanišić u obavještenju koje je uputio roditeljima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply