Preporuke teško izvodljive u vrtićima u Podgorici

Podgoričke predškolske ustanove “Đina Vrbica” i Ljubica Popović”, sudeći po trenutnoj situaciji i prebukiranosti, teško će moći da ispune preporuke koje je povodom početka školske godine donijelo Ministarstvo prosvjete i Instituta za javno zdravlje. To je zaključeno na jučerašnjem sastanku aktiva predškolskih ustanova. U narednih desetak dana, svi vrtići će pokušati da se prilagode datim smjernicama, anketiraju roditelje i izrade akcione planove.

Kako je u razgovoru za Boje jutra TV Vijesti saopštila predsjednica Aktiva direktora predškolskih ustanova Crne Gore Senka Vuksanović, svi oni koji imaju manji broj upisane djece biće spremni da ispune sve preporuke i osiguraju zdravlje najmlađih.

“Juče smo imali sastanak aktiva predškolskih ustanova, na kojem smo iznijeli sve probleme i nedoumice. Saznali smo da određen broj predškolskih ustanova ima prostora da napravi sve što treba da bi zdravlje djece bilo koliko toliko osigurano, jer niko ne može da to u potpunosti garantuje. To su pretežno predškolske ustanove koje imaju manji broj djece. Ipak je više onih sa većim brojem djece i tu će biti problema. U svakom slučaju nećemo pričati sada o problemima, jer na predstoji da napravimo ankete sa roditeljima, što je i najvažnije u ovom prvom ciklusu. Moramo znati koliko su zainteresovani da dovedu djecu u vrtić zbog povećanja broja inficiranih. Ograničenja ko može dovesti djecu u vrtić neće biti.  Sada jer najveća odgovornost na direktorima da obezbijede sve u skladu sa mogućnostima. Znamo da dvije predškolske ustanove u Podgorici to sigurno ne mogu ispoštovati”, rekla je Vuksanović i istakla da će u JPU “Ljubica Popović” i “Đina Vrbica” skoro svaka vrtićka jedinica, zbog prebukiranosti, imati problema da ispuni preporuke Ministarstva prosvjete i IZJCG.

Ona je navela da će se u svim vrtićima truditi da iskoriste lijepo vrijeme da što više vremena mališani provedu u dvorištu.

“Sada svi moramo da napravimo akcione planove i da vidimo na koji način da obezbijedimo sigurnost djece. Anketa koju sprovedemo među roditeljima će nam svakako biti od pomoći i moći ćemo za nekoliko dana,da razgovaramo opet o tome da li su još neke od predškolskih ustanova spremne da ispune preporuke”, rekla je Vuksanović.

Nake od preporuka za vrtiće odnose se, kako je navela ona, i na postavljanje  paravana između djece.

“To u ovoj situaciji nije moguće. Juče smo razgovarali i o tome, možda smo sebični, ali smo isključivo protiv toga. Dijete od dvije godine ne možete zatvoriti u jedan prostor. Vaspitači tu imaju još veću odgovornost, ali mi smo i kada su vrtići otvoreni u junu funkcionisali besprekorno i odgovorili na sve preporuke”, rekla je Vuksanović, ističući poseban značaj dobre saradnje sa roditeljima.

 Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply